Är livet på låtsas?

Promenerar längs Strandvägen efter att ha intervjuat virtual reality-entreprenörerna Emma af Robson och Caroline Roth på Hotel Diplomat. En text som för övrigt ligger några sidor längre fram i den här tidningen.
Låtsasvärldar har länge fascinerat människan. Vissa hävdar till och med att hela tillvaron är en sorts simulering.
Douglas Adams och Philip K. Dick har skrivit bästsäljande romaner om virtuella världar – och filmer som Total Recall, Vanilla Sky och Matrix har förstärkt intresset för den här sortens metafysiska spekulationer.
Tidigare i år klev Elon Musk – mannen bakom elbilen Tesla, betal-ningssystemet Paypal och rymdföretaget SpaceX – fram som troende. Musk hävdade att oddsen för att vi lever i den verklighet vi tror är en på miljarder.
Hans argument för att världen är datorkonstruerad är spelindustrins hysteriska utveckling – från 70-talets Pong till dagens fotorealistiska simulationer. Eftersom spelen snart är omöjliga att urskilja från verkligheten är det, enligt Musk, självklart att vi redan nu lever i en simulering; en Matrix-värld som sannolikt skapades strax innan en naturkatastrof raderade vår ”riktiga” civilisation. Musks teori håller knappast i en domstol. Men sydafrikanen är långt ifrån ensam om att tro på detta. Bara i Silicon Valley sitter tusentals knackare och nickar instämmande åt hans utspel. Det finns förstås rimliga invändningar mot Musks hypotes. Om hela tillvaron var ett enda jättelikt online-spel, varför fryser aldrig bilden? Och om människor verkligen haft chansen att skapa ett slags Utopia åt efterföljande generationer, varför har de kryddat spelet med fattig-dom, aids, depressioner och cancer? Och varför byggde de inte in förbud mot musikfestivaler, beaniemössor och Let’s dance-tv.
Frågorna hopar sig. För att vara tydlig: jag delar inte Musks tro på att vi lever i en datorsimulering. Men hans övertygelse är intressant, och den förklarar till viss del hans storhet som entreprenör.

Enligt ryktet arbetar Musk sällan under 100 timmar per vecka. Ändå är han grymt effektiv (bland annat ska han ha lärt sig att koncentrera kraften bakom varje urinering så att ett toalettbesök aldrig varar längre än i tre sekunder). Musks höga krav på sin omgivning, i kombination med hans häftiga vredesutbrott, ser dessutom till hålla medarbetarna på tårna. Addera en intelligens långt utöver det vanliga. Ändå är modet hans största tillgång som företagare. Att våga bygga elbilar trots att hela bilindustrin tror att det är för tidigt tyder på mod. Liksom att hävda att han ska skicka människor till Mars inom en snar framtid.
Men det är ju enklare att vara orädd om livet ändå är på låtsas. Vad är det värsta som kan hända om allt skiter sig? Game over? Spel går ju att starta om.
Småländska Gnosjö är ett av Sveriges entreprenör-tätaste områden. Det är också ett av de mest religiösa. Jag inbillar mig att det är liknande mekanismer. Är man övertygad om att Gud alltid fångar upp en, finns ju egentligen ingenting att oroa sig för. Bara att kasta sig ut. Praktiskt.
Det sägs att Musk är agnostiker. Han menar alltså att det inte går att bevisa att det finns en gud. Alltså tror han inte på någon. I brist på religiös övertygelse har han skapat ett slags substitut. Det är slugt. Så länge ingen får för sig att dra ut sladden...

3 Östermalmsfavoriter:


Mathias Dahlgrens Matbaren
– Stans bästa krog alla kategorier. 
Shibumi
– Stans bästa asiatiska restaurang. 
Duck & Crab
– Spännande hål i väggen på Rådmansgatan.MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln