Biblioteket No. 5

Bältgatan 5 är en klassisk Östermalmsadress. Här låg tidigare Margaretaskolan, en kristen flickskola som grundades av Hanna Lindmark, ångermanländskan som bortauktionerades som nioåring men kom att bli en av Sveriges första framgångsrika kvinnliga entreprenörer. Nu förvandlas hennes gamla hushållsskola till ett exklusivt bostadshus, under namnet Biblioteket No. 5. Det är fastighetsutvecklaren Glommen & Lindberg som ligger bakom projektet. I samarbete med arkitektbyrån Jägnefält Milton och möbeldesignern Mats Theselius har de skapat ett koncept med ena foten i den historiska miljön och den andra i morgondagens boendelösningar. 

Här finns allt från penthouse-lägenheter på flera hundra kvadratmeter till en synnerligen välplanerad etta. Lägenheterna sticker ut med sina stora fönster och exceptionella takhöjd på nästan fyra meter. Addera genomtänkta planlösningar, exklusiva material och en detaljrikedom signerad Mats Theselius. 

Theselius – en av de riktiga giganterna inom svensk formgivning och möbeldesign – är kanske allra mest känd för sin Älgskinnsfåtölj. Hans stilsäkra hand genomsyrar hela Biblioteket, från port ända ner till köks-handtag. Några Theselius-ritade detaljer som sticker ut i Biblioteket är dörr-handtag som liknar två infattade diamanter och takarmaturer i glas och mässingsplåt, utfört som ett slags artificiellt norrsken som långsamt pulserar i ljus.

– Det handlar om utmejslade detaljer, hög förädlingsgrad, expressivitet, lek och återhållsam elegans, säger Mats Theselius själv. Andra detaljer värda att nämnda är Arne Jacobsen-ritade köksblandare från danska Vola, integrerade vitvaror från tyska Gaggenau och toaletter ur Duravits kollektion ME by Starck, ritade av den franske designikonen Philippe Starck. 

Bältgatan 5 ligger alldeles intill Karlaplan, och det vilar något speciellt över den här delen av Östermalm. Många småbutiker och dovt färgsatta tegelbyggnader för tankarna till en småstad. 


Samtidigt är det nära till allt. Ett stenkast bort ligger det pånyttfödda köpcentret Fältöversten, som i dag erbjuder utmärkt shopping samt Sveriges bästa matbutik, Sabis Fältöversten. Inom radien av bara några kvarter ligger klassiker som Tössebageriet och Karla Frukt, populära kvarterskrogar som Broms, Cassi och Halv grek plus turk samt den Mikael Persbrandt-ägda Maximteatern där Macbeth just nu spelas för fulla hus. Promenerar man några minuter till står man vid Djurgårdsbron. 

Mats Theselius förklarar att arbetet med Biblioteket No. 5 egentligen handlat om att göra så lite som möjligt. 

– Jag har låtit husets kvaliteter styra processen, och bara hängt med. Lyft fram det som kan lyftas fram och lagt till det som saknades. Utgångspunkten har varit att förena funktion med exklusiva material och genomarbetade detaljer. 

– Sopnedkast och postboxar påminner om de varianter som gjordes redan på 60-talet, men här är de utförda i klassiska och vackra material. Interiört har fokus legat på att göra varje rum till något extra. Ett oväntat materialval, en spännande belysningslösning eller en speciell förvaring. Många av vardagsrummen öppnar upp sig mot en balkong eller ett orangeri och samtliga har generösa ljusinsläpp. Sovrummen har parkett och stora fönster. I de större lägenheterna är de dessutom utformade som minisviter med eget, angränsande badrum.  Badrummen har kassett-tak vilket innebär att hela taket blir en enda stor lampa. Sålunda badar rummet i ljus. Golvet pryds av Theselius-ritade Marrakech-betongplattor och som tillval kan man få ett av honom specialritat badkar. 

I köken har man utnyttjat takhöjden maximalt. Köksväggen går från golv till tak och innehåller mängder av specialritad förvaring. Den översta förvaringen – nästan fyra meter upp – nås för övrigt via en inbyggd stege. Köksdelen är avgränsad med eget golv av Marrakech-plattor i svartvitt mönster, vilket kontrasterar fint mot parketten.

Hela Biblioteket No. 5 är ett ypperligt exempel på hur man förenar historiska miljöer och klassiskt hantverk med moderna behov.


Biblioteket No. 5


Byggår: 1914
Arkitekt: Jägnefält Milton
Design: Mats Theselius
Storlek: 18-506 kvm/1-8 rum
Läs mer på: biblioteket5.seMER LÄSNING

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln

Designade hem på Karlaplan

Lotta Agaton, som ligger bakom designkonceptet, förklarar hur hon tänkt.

Läs artikeln