Brottsplats Östermalm

Trevlig personal och eluttag. Sorlet från samtal att då och då tjuvlyssna på – och, viktigast av allt, en god kopp svart kaffe i take away-mugg så att det inte kallnade för fort. När författaren Mikaela Bleys debut ”Lycke” kom till, var Östermalms kaféer ständig kuliss. 

– Jag har inget kontor eller någon skrivarstuga, så jag försökte komma ut på stan i stället och skriva i olika miljöer med andra människor, berättar hon.

Taverna Brillo, Snickarbacken 7 och Café Saturnus finns alla bland stammishaken där Mikaela Bley gett liv åt Ellen Tamm, en kriminalreporter som får i uppdrag att följa försvinnandet av en liten flicka, Lycke. 


Spänningsromanen utspelar sig på Östermalm och på TV4, som också är Mikaelas före detta arbetsplats. Vilket delvis går hand i hand med historiens uppkomst. Skrivandet har alltid funnits där (”jag vill inte kalla det att skriva dagbok, men det är en sorts terapeutisk urladdning när jag är ledsen, arg eller glad”) och Mikaela berättar att det i huvudet ständigt finns många historier, karaktärer och scenarier. 

Som inköpare på tv-kanalen var det både en sporre till dag-drömmeriet liksom en inspirationskälla till vilka produkter som kanalen skulle köpa in. När Mikaela fick bestämma blev det ofta välgjorda brottsdokumentärer.

– Jag har alltid hyst ett slags skräckblandat intresse för mörka historier. Jag är nyfiken på psykologin som ligger bakom varför människor är som de är. Vi kan alla känna igen oss i negativa känslor, men vad är det som får en del att faktiskt tappa kontrollen över sina impulser och begå brott? 

Inom det spektrumet är det framför allt kvinnors roller och agerande som fascinerar Mikaela Bley.

– Det slår slint i huvudet på folk när kvinnor som förväntas vara goda och moderliga bryter mot normen. Men det finns ingenting som är svart eller vitt. Att begripa bakgrunden till en handling gör den inte rätt, men det kan öka förståelsen. Avsaknaden av kärlek och någon som ser en, vad som händer när till exempel ett barn blir sviket av vuxna, det är bland annat sådant jag vill jag skriva om och belysa.

 En av Mikaela Bleys författarfavoriter som tagit ett liknande grepp på genren, är amerikanska Gillian Flynn som skrivit succén ”Gone Girl”.

– Gillian Flynn ändrar på de klassiska perspektiven i en deckare vilket jag också gör. ”Lycke” har ingen pösig poliskommissarie i centrum, inga sidor upp och sidor ner med obduktionsrapporter. Polisutredningen av Lyckes försvinnande är mer perifer, medan läsaren i stället får följa fyra kvinnor i sökandet efter Lycke, där journalisten Ellen Tamm spelar huvudrollen. Det här är bara den första boken om henne.


Andra berättare som Mikaela Bley gärna läser är Michael Connelly, Stephen King och Jens Lapidus. Hon är med andra ord själv ett stort fan av den sorts böcker hon nu skriver, och det blir ofta titlar inom genren Nordic noir. På vägen har Mikaela fått stort stöd av Denise Rudberg, en annan Östermalmsprofil med många deckare på sitt CV.

– Vi har inte känt varandra så länge, trots det har hon varit otroligt generös med reflektioner och kontakter. Bokbranschen känns överlag väldigt öppensinnad och frikostig. Kanske beror det på att en bokidé och en röst är så svår att kopiera, man blir inte konkurrenter på det sättet. Om det går bra för någon behöver det inte betyda att det går sämre för en annan, snarare tvärtom. 

Mikaela Bley påpekar att det i sig är ett så ensamt yrke att vara författare, att det är särskilt skönt att genom olika typer av stöd ge varandra ett gemensamt sammanhang, ungefär som kollegor på en vanlig arbetsplats. En annan ny aspekt av yrkestillvaron är att möta läsarna. “Lycke” släpps 26 mars och Mikaela skriver redan på uppföljaren. 

Hur känns det inför boksläppet?

– Otroligt spännande att få höra vad läsarna tycker. Men läskigt också. Det är väldigt privat och blottande att ge ut något som man själv har skrivit. Min mamma älskar deckare och vet nästan alltid vem mördaren är redan efter ett par sidor. När hon läste ”Lycke” blev hon överraskad hela boken igenom, och det är helt klart det bästa betyget jag kan få.MER LÄSNING

Inred dig lyckligare

Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, en inredningsdesigner och en hjärnforskare, arbetar under det gemensamma konceptet Gr...

Läs artikeln

En svensk hitman

Violinisten som blev hitmakare. Carl Falk skriver låtar åt storstjärnor som Madonna, One Direction och Nicki Minaj.

Läs artikeln

Mästerkrögaren

PG Nilsson ligger bakom några av Stockholms mest tongivande krogar. Nu blir han torghandlare också – den senaste satsning...

Läs artikeln

Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är ansvarig för Lagerlings Development – Lagerlings avdelning som hjälper fastighetsägare och bostadsrät...

Läs artikeln

Spring aldrig efter bussen

I Hugo Rehnbergs krönika delar han med sig av ett klokt råd för ett lyckligare urbant liv.

Läs artikeln