De vill bygga ikoniska hus

I takt med att allt fler bostadsbolag vill omvandla spännande innerstadsfastigheter till moderna boenden, ökar konkurrensen om husen.
– Det finns ju ingen bottenlös sjö med fastigheter, men på exempelvis Kungsholmen finns en rad gamla industri- och fabriksfastigheter där man kan hitta tillbaka till ursprunget, säger Fredrik Lindberg.


På sistone har bostadsbranschen förändrats i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet, när mindre och mer prestigeinriktade bolag som Glommen & Lindberg och Oscar Properties tagit upp kampen med de traditionella byggjättarna.

– Det är de mindre bolagen som skjuter fram gränserna när det gäller både bostadstyper och vilka områden som blir attraktiva. Vi märker redan nu att de större bolagen sneglar på hur vi mindre aktörer arbetar. Som mer snabbfotat bolag har vi också större möjligheter att anpassa oss till marknaden, säger Jan-Åke Glommen.
Glommen & Lindberg är ett tämligen nybildat bolag, men de båda ägarna är gamla rävar i branschen.

Jan-Åke Glommen växte upp i en byggmästarfamilj i Göteborg och har jobbat med fastigheter i hela sitt vuxna liv, i en rad olika företag. Fredrik Lindberg har tidigare varit vd för Svenska Hus och dessutom varit med och byggt upp Oscar Properties.
Ett av de mest spännande projekten Glommen & Lindberg arbetar med är Paraden, i hörnet av Valhallavägen och Erik Dahlbergsgatan på Östermalm. I den före detta biografen från 1930-talet skapar man tolv moderna och exklusiva lägenheter. Man har anlitat den välrenommerade arkitekten Andreas Martin-Löf för att omvandla salongen till bostäder och internationellt ansedda Monica Förster svarar för inredningen.
– Lägenheterna blir moderna, men de har ändå en varm hemkänsla.

Inom prestige- och lyxsegmentet har det på sistone blivit allt vanligare med någon form av lounge- eller conciergeservice för de boende, med allt från städning till hundvakter. Glommen & Lindberg har valt att delvis gå en annan väg, vilket märks i projektet Paraden, där man samarbetar med en krögare om att öppna en bistro i de två nedersta våningarna i fastigheten.
– Vi vill hellre utveckla området och närmiljön, att försöka få till levande stadsdelar vid våra projekt. Vi vill skapa nya stadsmiljöer, inte bara bostäder.
Fredrik Lindberg öppnar ändå upp för mer direkta servicetjänster framöver.
– Jag tror att man mer och mer börjar se till miljöaspekter och efterfrågar energieffektivt byggande och även saker som odlingslotter på taken, bilpooler istället för parkeringsgarage och kanske en liten verkstad där man kan reparera sin cykel. I projektet The Bronze i Bromma ingår just odlingslotter och en bilpool med elbilar redan i köpet, säger Fredrik Lindberg.
Bara några hundra meter från Paraden ligger ett annat av Glommen & Lindbergs projekt, Biblioteket. I en gammal hushållsskola på Bältgatan 5 skapar man ett 20-tal lägenheter. Här blir storlekarna allt från 27 upp till 209 kvadratmeter.
– Det finns många paradvåningar i området, så den typen passar in historiskt här. Vi utgår både från huset och läget när vi väljer vilken typ av bostäder vi ska bygga. Vi bevarar och förädlar de historiska värdena i allt vi gör, säger Fredrik Lindberg.
– Vår förhoppning är att de som köper bostäder av oss ska bo i dem länge. Att de ser dem som just långvariga hem. Därför försöker vi arbeta med tidlösa kvaliteter som inte blir omoderna, säger Jan-Åke Glommen.

Glommen & Lindberg har dock ett drömprojekt kvar innan de kan känna sig riktigt nöjda. Ett projekt som dessvärre nog aldrig kommer att bli av.
– Tänk att få väcka liv i Riddarholmen; att skapa bostäder och restauranger där. Och få gräva ned Centralbron. Riddarholmen är en av Stockholms vackraste platser och det är tråkigt att det inte finns något som helst liv där.

MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln