Designade hem på Karlaplan

På Karlaplan 2, alldeles intill Maximteatern, konverteras nu det gamla televerket till vad som kommer bli 17 av Sveriges mest exklusiva bostäder. Bakom projektet står bostadsutvecklingsbolaget Patriam tillsammans med den välrenommerade inredningsdesignen Lotta Agaton. I vissa projekt behöver hon ta ett kliv tillbaka från det som egentligen är ”Lotta Agaton”, för att kunna förverkliga kundernas visioner. Men under arbetet med Karlaplan 2 utgick Lotta Agaton – som bland annat grundat magasinet Residence – från sin högst personliga smak. Projektet bär hennes stil och prägel in i minsta detalj. – Det har varit ett spännande och omfattande arbete.
Jag fick komma in i ett väldigt tidigt skede och har bestämt allt från material till helhetskoncept. Jag föreställde mig att jag skulle flytta in och frågade helt enkelt mig själv hur jag skulle vilja ha det. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar. Vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter. Lagerlings har hand om försäljningen och Richard Lagerling är lyrisk när han talar om projektet.
– Jag var uppe och klättrade på taket häromdagen och utsikten från takterrasserna är oslagbar – man ser bokstavligen talat hela stan. Tidigare har fastigheten varit ett televerk vilket ger unika möjligheter till öppna planlösningar med pelarkonstruktion, hiss direkt in i våningen och takhöjd som slår de flesta Strandvägsvåningarna. Det kommer bli Stockholms häftigaste bostäder, säger han.
Karlaplan 2 består av två byggnader som skänkts olika karaktär.
 – I gatuhuset, som är en sekelskiftesbyggnad, har vi prioriterat att bevara, framhäva samt återställa tidstypiska detaljer. Den andra byggnaden, kallad Ateljén, har en mer industriell prägel och där har vi satsat på att framhäva det avskalade och bevarat den befintliga konstruktionen som återskapar en mer rå framtoning, säger Lotta Agaton. Lotta Agaton menar att branschen – till stor del på grund av sociala medier – blivit ganska likriktad. Många rättar in sig i ledet snarare än att lita på den egna förmågan. Hon, som ständigt vill förnya sig, var noga med att våningarna inte skulle kännas för homogena, utan ha en egen prägel och personlig design. – När man köper våningar i den här storleken och prisklassen vill man inte att det ska vara en spegelbild av grannens. Vår största utmaning var att skapa ett helhetskoncept där varje del är unik. Därför arbetade vi fram två koncept – ett ljust och ett mörkt. På så sätt kan köparen ställa sig frågan: ”Vilken typ av hem vill jag ha?”, och få vad de önskar.

Mer individuella hem är någonting jag tror vi kommer få ser mer av framöver, säger Lotta Agaton, och tillägger att det viktigaste när man inreder stora våningar eller hem med öppna ytor är att ha ett genomgående koncept och en röd tråd som binder samman material, form och färg. – Stora ytor betyder att ögat utsätts för många intryck samtidigt. Därför är viktigt att färgkoda och inreda ton i ton för att skapa balans och harmoni. Satsa på naturmaterial som slits vackert och går igen – som samma sten och träslag i kök och badrum, det håller ihop hemmet. Glöm inte heller att planera för bra förvaring så att man kan stuva undan småsaker och undvika att det blir för plottrigt.
Vem kommer att bo på Karlaplan 2? – En inredningsintresserad och medveten person som kanske saknar tid att själv lägga kärlek på varje detalj i det nya hemmet.
Apropå inredning, vilka är det vanligaste missarna folk gör sig skyldiga till?– Ett är att vara för trendkänslig, framförallt när det kommer till utrymmen som kök och badrum som är svåra och dyra att byta ut. Satsa på tidlösa lösningar och välj naturmaterial som slits vackert. Om man vill förändra och testa nytt, måla om och byt ut textilier istället, det är enklare att uppdatera kontinuerligt. Marmor är en personlig favorit och ett fantastiskt material som jag inte tröttnar på trots de senaste årens hype.
Och vilka trender dominerar i vinter?– Lyxigare, vuxnare och med viss hotellkänsla. Vi ser mindre av det helvita och loppisvintage-stilen är på väg bort. Jag tror att vi hellre sparar och köper dyrare och mer designade detaljer. Intresseanmälan görs på www.karlaplan2.se

Lotta Agaton


Ålder: 45
Familj: Två barn, särbo och två bonusbarn. 
 Bor: Nytorgsgatan på Södermalm.
Senaste inredningsköp: Ett konstverk av Emma Bernhard från galleri Belenius.
Aktuell med: Projektet Karlaplan 2 i samarbete med Patriam och Lagerlings.3 
Östermalmsfavoriter: Garbo InteriorsBrahegatan 21 – En av mina absoluta favoritinredningsbutiker. 
 Prins Eugens WaldemarsuddePrins Eugens Väg 6 – Museum i otroligt vacker miljö på Djurgården. 
 Valhallabageriet Valhallavägen 174 – För deras goda bröd och bakverk.
MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln