En svensk hitman

Ett möte på en buss blev avgörande för Carl Falks karriär. Tillsammans med sitt band satt han, 23 år gammal, och diskuterade låtar och framtidsplaner.
– Tjejen i sätet framför oss vände sig om och sa: ’Förlåt, jag kunde inte låta bli att lyssna, men jag jobbar på skivbolag’. Och på det sättet halkade jag in i branschen. En av bandets låtar, ”Obvious”, lät som en pojkbandshit. Av en slump var Westlife på väg till Sverige.
– Jag visste att Westlife skulle komma och lyssna på låtar så jag jobbade dygnet runt för att få klart den. Efter att ha suttit uppe hela natten blev den klar halv elva på förmiddagen. Klockan elva kom de till studion. Jag släpptes inte in i deras studio utan såg bara hur de stod i rummet och diggade. Det var min första låt till någon annan artist och den sålde 1,5 miljoner exemplar.

Det brittiska pojkbandet One Direction blev Carl Falks slutgiltiga genombrott. Vad som kunde blivit vita polyesterkostymer och synkat fingerknäppande växte till 2012:s största popfenomen. Carl Falks plan var noga uträknad.
– Det svenska sättet att skriva låtar är väldigt matematiskt. Det finns en formel för hur man skriver en hit. Folk ska kunna lyssna en gång och tycka att det finns något intressant i låten. Det finns oändligt många ackord men ett visst antal är lättare för örat att relatera till. Lägereldsgitarren, de första ackorden du lär dig på gitarr, det är den principen jag använder hela tiden.

Ett lyckat koncept, visade det sig. När 2013 summerades var One Directions ”Midnight Memories” årets bäst säljande album med fyra miljoner exemplar. Detta trots att skivan gavs ut så sent som i november. Två av Carl Falks låtar – ”What Makes You Beautiful” och ”One Thing” – låg på Billboardlistan under hela 2013.
Samtidigt slog han världsrekord med Nicki Minajs ”Starships”, som låg 21 veckor på Billboards topp tio-lista. 

Madonna – alltid på jakt efter det senaste – var inte sen att notera hans framfart på listorna. Tillsammans med bland andra Avicii och Salem Al Fakir skrev Carl Falk låtar tillsammans med superstjärnan i Los Angeles tidigare i år. Ett arbete han beskriver som avslappnat men intensivt, vissa dagar arbetade de med låtmakandet fram till sju på morgonen.

Och framgångarna har förstås ett pris.
– Jag jobbar konstant. Det är inte ovanligt att jag tvingas sitta uppe i två dygn för att hålla en deadline. Man fryser, mår illa, har yrsel, ont i ögon och händer. Hela kroppen är slut. Somnar under första versen och vaknar upp lagom till sista refrängen. ”One Thing” med One Direction var en sådan låt. Då hade jag Emma, min dotter, i studion. Jag gungade henne i babystolen med foten samtidigt som jag spelade in gitarr på datorn.

Själv började han vid fyra. Uppväxt i Danderyd började han spela fiol på Adolf Fredriks musikskola. Något han har stor glädje av i dag. 
– Ta Avicii, som är helt orädd som låtskrivare och bara kastar ur sig idéer. Han kan spela upp en låt från ”Pirates of the Caribbean” som referens. Sådant hade jag nog inte fattat utan fiolen. Man förstår hur någon tänker – vare sig det är en klassisk pianist eller dj. Jag lärde mig spela på gehör som fyraåring och utan de kunskaperna skulle jag inte vara där jag är idag. Det är min största tillgång som låtskrivare.

Trots tio år av hitmakeri förstår Carl Falk fortfarande inte hur en låt blir till.
– Jag är så inne i den kreativa processen när jag skriver att det bara är siffror. När jag är klar undrar jag alltid var musiken kom ifrån. För mig är det fortfarande ett mysterium hur en låt blir till. Jag väntar på att någon ska genomskåda mig. Man sitter och leker musikproducent. Vem fan är jag att sitta och skriva låtar till de här artisterna?


MER LÄSNING

Inred dig lyckligare

Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, en inredningsdesigner och en hjärnforskare, arbetar under det gemensamma konceptet Gr...

Läs artikeln

Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är ansvarig för Lagerlings Development – Lagerlings avdelning som hjälper fastighetsägare och bostadsrät...

Läs artikeln

Killarna bakom BikeId

I en liten butik på Brahegatan håller de unga cykelentreprenörerna bakom BikeID eventuellt på att skapa en världssuccé.

Läs artikeln