Hemlagat

Kvalitet och hemkänsla var två av Jeanette Mix ledord när hon skapade det prisade hotellet Ett hem. Även den hemlagade maten har blivit mycket populär – och nu kan även du gå dit och äta

I i en gammal pampig privatbostad i lärkstan ligger det internationellt prisade hotellet Ett Hem. Hotellet drivs av Jeanette Mix – och det tog drygt tre år av varsam renovering och ombyggnation för att förverkliga hennes dröm.

– Jag fuskade inte, säger Jeanette, som har en gedigen erfarenhet av hotell- och restaurangbranschen – hon har varit verksam inom skrået sedan sextonårsåldern och är utbildad på hotellskola. Jeanette beskriver sig själv som en van resenär som genom åren bott på många fina hotell men ofta känt sig något obekväm och inte genuint välkommen.

– Ofta kan man känna sig lite utanför, att man inte hör hemma där. På Ett Hem är gästernas fokus i trivsel. Maten på hotellet har blivit en oväntad succé.

– Ursprungligen var tanken att vi bara skulle servera något enklare, som soppor och smörgåsar, men redan fyra veckor efter öppnandet fick vi tänka om. Våra gäster trivs så bra att de oftast vill äta hos oss, berättar Jeanette.

Kockarna är rekryterade från topprestauranger som Frantzén, Mattias Dahlgren och Melker Anderssons krogar men maten man bjuder på är hemlagad och inte fine dining.

Till middag serveras en femrättersmeny där tre olika mindre förrätter utgör starten på måltiden som serveras på fat som sällskapen delar.

Frukost, lunch och middag finns att tillgå för gästerna och numera är även icke hotellgäster välkomna; men det gäller att boka i förväg. Vad som serveras beror på säsong och vilka grönsaker som kommit med den dagliga leveransen från en odling söder om Stockholm.

Maten serveras både i köket, biblioteket och i det inglasade orangeriet och Ett Hem har hyst allt från 30-årskalas till 80-årsluncher.

– Vi är ett hus där du känner dig bekväm vare sig du är en cool 32-åring eller om du har passerat 80 år. Oavsett vilken ålder eller vilket yrke du har är du välkommen, vi är inte flashiga – bara hemtrevliga. Att kliva in på Ett Hem är som att komma in i ett synnerligen ombonat hem där antikviteter, vintage- och samtida möbler och konst bidrar till en eklektisk stil.

– Olika tidsepoker är ju ofta något man kan spåra i ett hem, precis så ville jag ha det här, säger Jeanette som redan i samband med öppningen av hotellet visste att hon hade hittat rätt när en berest dam från England utbrast: ”Åh, det känns som att vara hemma hos min mormor här!”.

Hotellet öppnade i maj 2012 och de tolv rummen kostar allt från 3 800 till 7 500 kronor per natt. Ett hem ligger på Sköldungagatan 2 i Lärkstaden på Östermalm. Huset är ritat av arkitekten Fredrik Dahlberg och byggdes ursprungligen 1910.

MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln