I hälsans tjänst

Solen skiner in genom glasklara fönster på Blueberrys butik på Smålandsgatan, där jag precis beställt en Golden Milk: en het dryck på mandelmjölk, kokosolja, gurkmeja, honung och svartpeppar. Mittemot mig sitter Ulrika Holm, grundare och kreativ chef på Blueberry, som idag har sju butiker runtom i Stockholm – Sibyllegatan, Drottninggatan, Smålandsgatan, Centralen, NK, Täby och Kista. Snart får de sällskap av två till, en på Grev Turegatan och en i Fältöversten. 

Men hälsa och välbefinnande har inte alltid stått högst upp på prioriteringslistan i Ulrikas liv. Historien om Blueberry tar sin början 2005, när Ulrika flyttade hem till Stockholm och lämnade bakom sig ett stressigt liv som IT-konsult i London:

– Farmors lägenhet på Karlavägen blev ledig och jag beslutade mig för att sälja IT-företaget till de två andra delägarna och flytta hem. Jag hade levt mitt liv i ett högt tempo, ständigt resande, ständigt stirrande på en datorskärm. Jag var inte utbränd, men lite vidbränd. Och jag hade lust att göra något konkret, något som fick ta tid och växa långsamt, berättar Ulrika.

Ulrika utbildade sig till livscoach och började fundera över vilket nytt slags företag hon skulle kunna starta. Med en hälsointresserad mamma, som alltid sysslat med groddar och syrade grönsaker, och en eftergymnasial utbildning inom hotell och restaurang var mat- och hälsobranschen en värld hon kände sig hemma i. Så när Ulrika året därpå träffade en tjej som ville starta en modern hälsokostbutik för inre och yttre hälsa var hon inte sen med att nappa på erbjudandet:

– Vi skrev ihop Blueberrys affärsplan, fixade banklån och lokal. Vi ville börja på Östermalm för att de som bor här stämmer bra med vår målgrupp; de reser mycket och är trendmedvetna. Så öppnade vi på Sibyllegatan i december 2006, mitt under julruschen, och plötsligt stod vi och slog in hälsosamma julklappar, allt från blåbärsglögg till alternativa nötblandningar. Det blev succé direkt, säger Ulrika.

Efter bara några månader ville Ulrikas partner söka nya utmaningar, och köptes ut ur företaget. Nio år senare har Blueberrys koncept stått sig, och står fortfarande stadigt på tre ben: butikerna ska inspirera till en hälsosammare livsstil; utveckla produkter och tjänster som hjälper till att förverkliga den; och göra livsstilen tillgänglig på stan – man ska inte behöva gå hem och koka sin quinoagröt.

 – Och det får inte vara tråkigt! Butikerna ska vara smakfulla och inbjudande. Det ska vara en upplevelse att komma till oss, inte bara för det du köper eller äter eller dricker, utan även för att de som jobbar bakom disken har tid att prata en stund om du vill. Hälsa berör, och vi tar emot och lyssnar. Vi tycker också det är viktigt att inte vara exkluderande, vi bekänner oss inte till en särskild diet som utesluter viss sorts mat, utan håller våra sinnen öppna, säger Ulrika.

Butiken som öppnar i Fältöversten under hösten  kommer att vara en expressenhet med åtta sittplatser och fokus på take away-mat och hälsofika, medan Grev Turegatan får ett kafékoncept med fler sittplatser, uteservering – och insektssmoothies:

– Det finns ingen möjlighet att maten vi odlar och föder upp kommer att räcka till alla i framtiden, och därför är det dags att även vi i västvärlden börjar äta insekter. Insekter kan växa på små ytor och innehåller alla aminosyror vi behöver. På Grev Turegatan kommer kunderna att kunna välja en smoothie eller en chokladboll där proteinpulvret är baserat på insekter, eller så kan man välja att ta i proteinpulvret som en booster i valfri smoothie, berättar Ulrika. 

Ulrika bor på Östermalm med sambo och treåriga dottern Elle. När det kommer till den personliga livsstilen förklarar hon att de lever enligt 80/20 hemma:

– Till vardags försöker vi äta som vi lär. Jag ser till att få i mig något groddat, något syrat och några superfoods varje dag. Lättast är det väl att smyga in dem i lunchen eller frukosten, min dotter tror att hon äter havregrynsgröt men egentligen äter hon bovete och quinoa. Men på helgerna slappnar vi av. Vi gillar att äta ute och skulle aldrig krångla när vi är bortbjudna.

För Ulrika handlar ett sunt liv om attityd. Maten man äter måste vara god, och hälsa måste kännas roligt och lyxigt:

– Hälsa ska inte vara “på måndag börjar mitt nya skitliv när jag bara får äta rårivna grönsaker”. Hälsa enligt Blueberry är att vara nyfiken på att testa något nytt och våga förändra sina vanor, säger Ulrika.


MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln