Inred dig lyckligare

Att en smakfull inredning är behaglig för ögat är ingen nyhet. Nu visar modern forskning att en harmonisk miljö dessutom har positiv inverkan på människors hälsa och prestationsförmåga. Några som tagit fasta på detta är inredningsdesignern Isabelle Sjövall och hjärnforskaren Katarina Gospic. Tillsammans arbetar de under konceptet Grey Matters, där de hjälper såväl privatpersoner som företag att skapa inredningslösningar som utöver att vara estetiskt tilltalande dessutom ökar välmåendet och produktiviteten. 

Isabelle Sjövall har arbetat som inredningsdesigner i över tio år och alltid intresserat sig för inredning ur ett bredare perspektiv. I samband med ett seminarium träffade hon Katarina Gospic.
– Vi insåg att det fanns många gemensamma nämnare mellan inredning och neurovetenskap. Vad är det som gör att människor ofta har samma uppfattning om vad som är snyggt eller fult?  Vi började utreda det hela mer systematiskt och det har varit fantastiskt spännande, berättar Isabelle Sjövall.

Katarina Gospic har länge intresserat sig för hur man ska utforma arbetsmiljöer för att optimera hälsa och prestation. 
– Många företag arbetar ständigt med att förbättra arbetsprocesser och ekonomisystem för att nå bästa möjliga resultat. Arbetsmiljön, däremot, ses ofta som något ”fluffigt”. Man inser inte hur viktigt det är med ljus, ljud, färg och form för hur vi mår, säger hon. Ljus är ett bra exempel. Man vet exempelvis att skolelever som har extra mycket solljus i sina klassrum får högre betyg än andra. Samma sak med sjukhuspatienter: mer solljus innebär snabbare sjukdomsåterhämtning. Att se till att ha rikligt med ljusinsläpp i hemmet eller på kontoret är därför synnerligen viktigt. Ett bra komplement till naturligt ljus är lampor med blått ljus, som bland annat används vid ljusterapi och som bevisat gör oss piggare. 

 Biofili, människans känslomässiga band till naturen, är en annan intressant aspekt att hänsyn till när man inreder.
– Det är bevisat att människor mår bra av att ha natur omkring sig. Och kan man inte vara ute i naturen går det att låta naturen flytta in i hemmet: genom att exempelvis inreda med växter eller sätta upp vackra naturbilder, säger Katarina Gospic. 

Akustiken är förstås viktig. Att skapa förutsättningar för lugna samtal utan en massa störande ljud. (Hög bullernivå ökar dessutom risken för hjärtinfarkt och kan försämra arbetsprestation med upp till 66 procent, förklarar Katarina.) 

Doft likaså. Studier i doft visar att man presterar bättre och gör färre fel när man arbetar i en väldoftande miljö. 
– Jag har hjälpt många familjer med inredningen och tyckt mig märka att de blivit mer harmoniska när de fått ett vackrare hem, säger Isabelle som främst arbetat med privatkunder på Östermalm. 
– Det är inspirerande att ha fått vetenskapligt stöd för min känsla, fortsätter hon. 
Katarina, som är van vid att arbeta med stora organisationer, kommer nu få nytta av Isabelles kunder och vice versa.
– Det är väldigt intressant och roligt att få chansen att optimera både hemmamiljöer och arbetsmiljöer, säger hon och fortsätter: 
– Vi känner inte till någon annan inredningsdesignbyrå som arbetar med att implementera hjärnforskning inom inredningsdesign, utan att för den sakens skull tumma på estetik, funktion och trivsel.

MER LÄSNING

Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är ansvarig för Lagerlings Development – Lagerlings avdelning som hjälper fastighetsägare och bostadsrät...

Läs artikeln

Killarna bakom BikeId

I en liten butik på Brahegatan håller de unga cykelentreprenörerna bakom BikeID eventuellt på att skapa en världssuccé.

Läs artikeln

Östermalms nya kluster

Inredningsbutikerna ligger tätt på Sibyllegatan och Humlegårdsgatan är vårt nya herrshoppingmecka. Vi har kartlagt Öst...

Läs artikeln

Inred dig lyckligare

Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, en inredningsdesigner och en hjärnforskare, arbetar under det gemensamma konceptet Gr...

Läs artikeln

Hemlagat

Kvalitet och hemkänsla var två av Jeanette Mix ledord när hon skapade det prisade hotellet Ett hem.

Läs artikeln