Mästerkrögaren

Fredagslunchrusch i Sturegallerian. PG Nilsson ser lycklig ut bakom fiskdisken. Härom veckan öppnades Stockholms Matmarknad, ett projekt som ligger krögaren extra varmt om hjärtat. 

För några år sedan anordnade han en tillfällig fiskmarknad på Sturehofs uteservering. Den närfångade fisken var billig och intresset enormt – kön ringlade sig hela vägen till Riche. På sätt och vis blev det startskottet till det som i dag är Stockholms Matmarknad.

– Vi vill kunna erbjuda kvalitetsråvaror som passerat så få händer som möjligt, förklarar PG Nilsson. Tidigare gick ju all fisk, även den som fångades i Mälaren och Hjälmaren, via Göteborg. Vi försöker hamna så nära producenten som möjligt, förutom att vi får bättre råvaror blir de dessutom billigare för kunden och fiskarna får mer betalt. 

Resultatet: På Stockholms Matmarknad säljs fisk från lokala fiskare, kött från hållbar uppfödning och grönsaker från lokala bönder (förutom under vintertid, då många av grönsakerna hämtas från Italien).

Det går inte att ta miste på hans engagemang i hållbarhetsfrågor:
– Om några år tror jag knappt det kommer gå att sälja mat som man inte kan redovisa exakt var den kommer ifrån.

PG, döpt till Per-Erik, är majoritetsägare i koncernen Svenska Brasserier, som ligger bakom Stockholmsrestauranger som Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette. Matmarknaden är gruppens senaste tillskott. 

Gemensamt för samtliga av koncernens krogar är att inredningen är skapad av den prisade Jonas Bohlin. 
– Jonas och jag har utvecklat någon form av symbios genom åren. Han är så otroligt skicklig och noggrann och även han brinner för hållbarhetsfrågor.

PG Nilssons krögarbana inleddes redan 1983, med Café Tranan på Odenplan som förvandlades från slitet ölcafé till populärt vattenhål. Dessförinnan hade han jobbat på Lilla Falstaff, ett klassiskt stekhus på Sveavägen som ägdes av hans pappa, Sven Nilsson. 

– Jag hade svurit på att inte bli krögare. På den tiden var det ett lågstatusyrke och dessutom hade jag sett min pappa slita väldigt hårt. 
Min dröm var egentligen att gå på Handelshögskolan och bli rik. Men jobbar man på restaurang under skoltiden blir man van vid att ha mycket pengar att röra sig med. Jag blev nog bortskämd, så det blev aldrig några högskolestudier. 

PG har sitt finger med i många av de senaste decenniernas mest tongivande restauranger i Stockholm. Tranan drev han tillsammans med sina syskon Rolf och Kristina. I slutet av 80-talet startade de även Rolfs Kök vid Tegnérlunden tillsammans. Så småningom delade syskonen på sig: Rolf tog Rolfs Kök, Kristina fick cateringbolaget och PG köpte loss Tranan. Under 90-talet var PG med och drev nöjespalatset Gino och så småningom alltså även Sturehof och Riche. 

För tillfället är Svenska Brasserier tämligen Stureplankoncentrerade (bortsett från nyöppnade Luzette på Vasagatan) men PG Nilsson kikar ständigt på nya platser.
– Det krävs dels ett rikt stadsliv i närområdet men också tillräckligt många kontor. Vi krögare är beroende av företagsgäster som representerar. 

Skulle inte Medborgarplatsen hålla för en bättre krog?
– Jo, jag tror definitivt det. Ett annat intressant läge är Hagastaden/Odenplan, i och med att Solna och Stockholm snart växer ihop. Kista är en annan plats vi kollar på. 
Vad är det viktigaste du lärt av livet som krögare?
– Att uthållighet betalar sig i slutändan.

MER LÄSNING

Spring aldrig efter bussen

I Hugo Rehnbergs krönika delar han med sig av ett klokt råd för ett lyckligare urbant liv.

Läs artikeln

Hemlagat

Kvalitet och hemkänsla var två av Jeanette Mix ledord när hon skapade det prisade hotellet Ett hem.

Läs artikeln

Inred dig lyckligare

Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, en inredningsdesigner och en hjärnforskare, arbetar under det gemensamma konceptet Gr...

Läs artikeln

Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är ansvarig för Lagerlings Development – Lagerlings avdelning som hjälper fastighetsägare och bostadsrät...

Läs artikeln

En svensk hitman

Violinisten som blev hitmakare. Carl Falk skriver låtar åt storstjärnor som Madonna, One Direction och Nicki Minaj.

Läs artikeln

Killarna bakom BikeId

I en liten butik på Brahegatan håller de unga cykelentreprenörerna bakom BikeID eventuellt på att skapa en världssuccé.

Läs artikeln