Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är andra generationens fastighetsmäklare och har jobbat med bostäder och fastigheter i mer än 10 år. Veronica började sin karriär som fastighetsmäklare i New York under mitten av 2000-talet. Under de senaste åren har Veronica arbetat med exklusiv nyproduktion i Sverige, i bolag som Stockholmshus och Magnolia Bostad. 
– Min tid i USA blev gnistan. Jag kom hem och visste att jag ville jobba med fastigheter. Det var inspirerande att se hur amerikanerna arbetade med nyproduktioner. De är verkligen skickliga på att sälja drömmen om en livsstil, långt innan bostäderna är klara. 

I dag är Veronica ansvarig projektledare för Lagerlings Development, ett systerbolag till mäklarfirman. 
– Vi får ofta frågor från bostadsrättsföreningar som vill ha hjälp att bedöma hur man bäst exploaterar en outnyttjad råvind, en ledig lokal eller kanske ett platt tak där det går att bygga något, säger Richard Lagerling. 
– Vi erbjuder alla fastighetsägare en kostnadsfri rådgivning – gör en teknisk och ekonomisk analys, går igenom hur man optimerar de dolda värden som finns och föreslår en handlingsplan. Man skulle kunna säga att vi hittar föreningens gömda tillgångar och hjälper dem att få en bättre ekonomi, fyller Veronica Arph i. 

Nästa steg är att lägga upp en långsiktig tidsplan. En förening säljer bara sin råvind en gång och då handlar det om att man måste göra rätt från början. 
– Idag får föreningar nästan alltid rådet att sälja snabbt. Vi menar att man istället skall ta det lugnt och göra sin hemläxa först. Istället för att rekommendera en snabb försäljning hjälper vi först föreningen att gå igenom alla förutsättningar. Vi studerar detaljplanen, ser om det går att utöka ytan, undersöker möjligheten att få bra bygglov och tar fram lösningar för nya förråd i källaren, säger Veronica Arph.

Om det istället gäller en lokal måste man analysera om den bäst skall hyras ut, säljas till ett företag som kontor eller byggas om till en bostad. Skall föreningen bygga själva i egen regi eller kanske sälja till någon entreprenör som gör det? Frågorna är många och det är omöjligt för en styrelse i en bostadsrättsförening att själva sitta på all kunskap som behövs. 
– När allt är klart skall ju styrelsens ledamöter stå till svars inför alla föreningens medlemmar och då vill det till att man har ett professionellt beslutsunderlag, säger Veronica Arph. Lagerlings rådgivning är helt kostnadsfri. Föreningen betalar inte någonting förrän den dag föreningen fått betalt av den slutlige köparen. 
– Den stora skillnaden mellan Lagerlings Development och en vanlig mäklare är att vi håller i komplicerade projekt från start till mål. Vi tar ett helhetsansvar tills den färdiga produkten är klar och ser till att det ekonomiska utfallet för föreningen blir maximalt. Det ligger i vårt långsiktiga intresse att ha en bra relation med bostadsrättsföreningar och dess medlemmar, säger Richard Lagerling. 

Det andra benet i Lagerlings Development är att hjälpa fastighets-bolag vid nyproduktioner. Det har till exempel blivit allt vanligare att fastighetsägare bygger om kontorshus till bostadsrättslägenheter, i takt med att bostadspriserna har gått om kontorshyrorna i innerstaden. 
– Vi bedömer att det finns mycket inom nyproduktion som går att göra så oerhört mycket bättre, vilket känns som en fantastiskt roligt utmaning, säger Richard Lagerling. 

Lagerlings Development bistår fastighetsbolagen med att skapa attraktiva och säljbara koncept. 
– Med vår långa erfarenhet inom premiumsegmentet vet vi vad slutkunden, den som skall bo i lägenheten, vill ha. Vi bistår fastighetsägaren med en grundlig marknadsanalys och upprättar en seriös ekonomiskt hållbar kalkyl. Sedan utgår vi från vem som är rätt målgrupp för läget och bostadstypen och efter det rekommenderar vi hur bostäderna ska utformas. Man kan säga att vi hjälper fastighetsägaren att göra medvetna val och vägleder hela vägen från ritning till inflyttning, menar Veronica Arph. 

De flesta som ligger bakom fastighetsprojekt i dag skapar ett färdigt paket – och vänder sig därefter till en fastighetsmäklare. 
– Vi ser gärna att vi får komma in i ett tidigare stadium, eftersom vi känner kunden och vet vad den rätte köparen efterfrågar – ända ner till vilka sorts kranar det ska vara i köket, vilken planlösning som passar målgruppen och hur många garderober det måste finnas i våningen, säger Veronica Arph. 

Lagerlings har arbetat med utveckling av nyproduktion under många år men det är först nu projektlednings- och rådgivningskonceptet förtydligas mer publikt. 
– Vi har under åren hjälpt många fastighetsägare med att sälja råvindar och förvandla kontor till bostäder. Ett av de senaste projekten är Banérgatan 37, ett vackert 1920-talshus mittemot Östermalmsskolan, som blev till exklusiva våningar. I princip alla våningar såldes slut på ett par veckor. Har man gjort sin hemläxa och genomfört ett grundligt förarbete blir resultatet därefter, säger Richard Lagerling.  

Precis som mäklarfirman fokuserar Lagerlings Development endast på högkvalitativa bostäder. Men där mäklarfirman utan undantag arbetar mot Östermalm och Djurgården, tar Development uppdrag i hela innerstan. Har ni några drömprojekt ni skulle vilja göra i Stockholm?
– Jag drömmer om att göra om Frihamnen till bostäder. Det är en helt fantastisk plats vid vattnet och har mycket ytor. Där borde det byggas ett svenskt Meatpacking district. Och det vore en dröm att få vara delaktig i det, säger Richard Lagerling.
Veronica Arph tycker att man borde tänka mer utanför de vanliga ramarna när man projekterar nya bostäder. Utomlands är man mer öppen för förändring. 
– Det finns så oerhört mycket som skulle kunna göras bättre än idag och jag hoppas få vara delaktig i det.MER LÄSNING

Brottsplats Östermalm

När författaren Mikaela Bley debuterar är det på Östermalm historien om den försvunna flickan Lycke utspelar sig. Och d...

Läs artikeln

Spring aldrig efter bussen

I Hugo Rehnbergs krönika delar han med sig av ett klokt råd för ett lyckligare urbant liv.

Läs artikeln

En svensk hitman

Violinisten som blev hitmakare. Carl Falk skriver låtar åt storstjärnor som Madonna, One Direction och Nicki Minaj.

Läs artikeln

Med uppdrag att utveckla

Veronica Arph är ansvarig för Lagerlings Development – Lagerlings avdelning som hjälper fastighetsägare och bostadsrät...

Läs artikeln

Mästerkrögaren

PG Nilsson ligger bakom några av Stockholms mest tongivande krogar. Nu blir han torghandlare också – den senaste satsning...

Läs artikeln

Inred dig lyckligare

Isabelle Sjövall och Katarina Gospic, en inredningsdesigner och en hjärnforskare, arbetar under det gemensamma konceptet Gr...

Läs artikeln