Östermalms nya kluster

PÅ HUMLEGÅRDSGATANS NEDRE SOLLÖSA TARM, MELLAN STUREGATAN OCH GREV TUREGATAN, HAR DET UNDER DE SENASTE TVÅ ÅREN ÖPPNAT UPP FLER OCH FLER EXKLUSIVA HERRBUTIKER.

Tidigare fanns en Crockett & Jones-butik och bakre ingången till Massimo Dutti, nu samlas Gant Rugger, Filippa K Man, Morris och ett antal till på adressen.

Inte långt därifrån, på Sibyllegatan, hittar man ett guldstråk för den som är intresserad av modern vintagedesign. Från Dusty Deco i söder till Jackson i norr, med butiker som Modernity, JP Willborg, Gamla Lampor och Domino däremellan.

En annan ansamling finner man på Riddargatan, mellan Artilleri- och Grevgatan, där olika produktionsbolag som Red Pipe, Dallas, Naive och Snask samlats. De är alla verksamma inom tv- och filmproduktion. Ingen av dem har legat där längre än fem år.

Dessa ansamlingar av likartade verksamheter kallas för kluster. Andra kända exempel i Stockholmsregionen kan vara IT-företagen i Kista, de asiatiska mataffärerna kring Hötorget eller för den delen krogmeckat vid Stureplan. Men oavsett vad det är för typ av butiker eller kontor så kan klustren delas upp i två delar. De som växer fram organiskt och de som planeras minutiöst.

Jens Linderstam är chef för retail och fastighetsutveckling på Aberdeen, företaget som förvaltar fastigheterna på båda sidor Humlegårdsgatan vid korsningen Sturegatan. Han är också arkitekten bakom det nya herrmodeklustret.

– När man skapar handelsgator och stråk så handlar det om att ha in rätt hyresgäster. Vi konstaterade att det fanns en lucka vad gäller herrmode och bestämde oss för att ha en tyngd inom det området, förklarar han.

På Sibyllegatan ser det annorlunda ut. Gatan som en samlingsplats för antikviteter är inte något nytt, en klase klassiska antikaffärer har legat här i många år. Dessutom ligger Asplund här, en välrenommerad butik vad gäller nyproducerad design. Men de senaste åren har fler och fler butiker med modern vintagedesign hittat hit. I bräschen står Jackson och Modernity, eller ”de två drakarna” som de kallas längs med gatan. Modernity var först ut, när de 2003 tog över lokalen vid Östermalmstorg från ett känt societetsfik.

Ägaren Andrew Duncanson berättar hur han redan två år innan fick ögonen på lokalen.
– Jag gick runt med penna och block en regnig dag och tecknade ner önskelokaler och lägen. Helst ville jag vara på Östermalm, och läget nära torget, tunnelbana, bank och Konsum kunde inte vara fel.

Dessutom låg lokalen mittemellan Asplund och Nordiska Galleriet på Nybrogatan. Det dröjde inte länge för Jackson att öppna två kvarter upp, och sedan dess har fler och fler gamla antikaffärer stängt medan vintagebutikerna flyttar in.

– De försvinner tyvärr med jämna mellanrum. Folk köper inte antikviteter i samma utsträckning längre utan går mer modernt, säger Andrew.

På Upplandsgatan vid Odenplan finns ett annat kluster av antikaffärer. Där ligger också Domino Antik, som för ett år sedan öppnade en filial på Sibyllegatan. Inne i affären står ägaren Henrik Haverman.

– Vi valde naturligtvis adressen efter omständigheterna runt omkring. Genom att ligga här kan vi fånga andras kunder, säger han.

Johan Sjöström och hans Sjöström Antik kom hit från Gamla Stan för fem år sen. Han berättar att Jackson och Modernity spelade in i hans val av läge och är positiv till den ökade koncentration av inredningsbutiker.

– Det är nog bara bra att det blir känt och att det är många affärer som ligger i krokarna, säger han.

Andrew Duncanson på Modernity har själv inga problem med de nya butikerna.
– Det är bra med konkurrens, det är bara att titta på hur många klädföretag som ligger runtom H&M.

Konkurrens är heller inget som Jens Linderstam på Aberdeen ser som ett problem. Tvärtom.
– Man brukar ofta använda uttrycket att ”handel föder handel” och vår erfarenhet är att klustring ser till att det kommer fler kunder. Däremot måste man komplettera koncept med annat.

Inför lanseringen av det nya herrmodecentret hade Jens ett nära samarbete med Svenska brasserier (f.d. Sturehofgruppen) och deras nya krog Taverno Brillo.

– Stockholm är inte som London, där du kan ha en hel gata som bara säljer skjortor. Vi är för små för det och därför var Brillo en viktig beståndsdel. När du går in på en sidogata så måste du etablera den som en ny väg att gå. Eftersom den bidrar med kundflöde och drivs av en duktig krögargruppering så skapar den dessutom säkerhet och kvalitetskänsla för de andra hyresgästerna. Även om det är en restaurang så etablerar du ändå platsen, förklarar Jens.

På Sibyllegatan saknas musklerna för att locka en krogkoncern till området. Däremot har de gått samman under namnet Red East Circle, förmodat inspirerade av hur arbetsgruppen bakom SoFo lyckades etablera området kring Nytorget för tio år sedan. Förutom inredningsbutikerna är dessutom några klädbutiker med. ”De två drakarna” lyser dock med sin frånvaro

Kluster är inte någon universallösning för butiker. För att den ska vara effektfull behövs en kritisk massa nås, där mer pengar lockas till kvarteret än vad varje butik skulle dra var och en. Det finns dessutom vanliga regler kring läge som spelar in. Henrik på Domino Antik har redan fått smaka på fördomar om stadsdelen.

– Många tror att det är väldigt posh och går inte hit av den orsaken. De antar att vi skulle ha speciella Östermalmspriser, men de ligger på samma nivå här som i Vasastan, säger han.

För oss konsumenter finns mycket att vinna på klustren, om inte annat för våra benhinnor. Till en viss gräns, dock. Lukrativa kluster har en förmåga att höja lokalhyror och i nästa steg varupriserna, och ett kluster som nått kritisk massa men inte förnyar sig dör sakta ut. Man kan se de gamla antikaffärerna kring Sibyllegatans guldålder framför sig, där dåtidens hipsters fyndade sekelskiftespipor och 1920-talsbord. Vem vet, om trettio år kanske Modernity, Domino och Jackson köps ut av nytänkande handlare i 2010-talsdesign.

MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln