"Inspirationen kommer från mina surfresor"

Umur Telmen är något av en veteran i Östermalms krogvärld. Tillsammans med sin bror Uluc har han i 20 år drivit den populära kvarterskrogen Halv grek plus turk. ”Grekturken”, som den kallas i folkmun, ligger i hörnet av Jungfrugatan och Tyskbagargatan, och finns sedan en tid tillbaka även representerade i foodcourten K25 på Kungsgatan. Utöver detta driver Umur Telmen även Bagdad Café i Medelhavsmuseet. 

Härom veckan öppnades Ling Long, en krog Umur driver tillsammans med Anna Viola Edman och Alex Sehlstedt, i Story Hotels lokaler på Riddargatan. 
– Jag känner Nico Fredell (delägare i Story Hotel) och har länge varit på honom om att de borde lägga ut krogverksamheten på en erfaren krögare. De har ett jättefint ställe med ett fantastiskt läge, men har inte riktigt fått restaurangverksamheten att lyfta. 
Grundtanken, enligt Umur, är god mat i en kul miljö.
– På sätt och vis spinner vi vidare på det jag redan kan från ”Grekturken”, alltså ”share food”, smårätter. 

Umur Telmen är surfare och har hus på Bali – och mycket av inspirationen kommer just från hans surfresor. 
– Ja, maten är främst en mix av Singapore, Bali och Sichuanköket. Story har haft populära hälsoluncher tidigare, och vi kör vidare på det hälsosamma spåret. Under lunchen serverar vi bland annat några varianter på bibimbap, samt olika sallader. Och på kvällsmenyn är det alltså asiatisk share food.

Hur bra är du på att surfa?
– Jag har surfat sen jag var 15, men det är en svår hobby och min inlärningskurva är tyvärr väldigt flack. Surfing kräver regelbundenhet, man kommer ingen vart på att surfa en gång om året. 

Att driva hotellrestaurang låter krävande. Ni har öppet frukost, lunch, middag … 
– Det ÄR krävande, och inget jag har gjort tidigare, men jag har lyckligtvis skickliga medarbetare. 

Vad har du lärt dig av att vara krögare i 20 år?
– Dels att hitta rätt medarbetare. Och dels att närvaron är jätteviktig. Man måste vara på sin krog. Gästerna vill se en, personalen behöver se en – det blir en trygghet att krögaren är på plats. Så det gäller att gilla sitt ställe och hela livsstilen. Man måste inte jobba varje gång man är där, men ändå gilla att gå dit och äta några gånger i veckan. 

Vad tycker du om Krogstockholm idag jämfört med för 20 år sen? 
– Kroglivet i stan har haft en helt fantastisk utveckling. Utbudet och kvalitén har lyfts flera nivåer, och även professionaliteten. Det finns mycket mer yrkesstolthet på krogen idag, tidigare var det mer av ett genomgångsyrke. En annan trend är att folk börjar äta fler middagar nere i city, istället för uppe på malmarna. 

Vilken är världens bästa ingrediens?
– Jag säger … aubergine. Den är god, rolig att använda och passar till det mesta. Sen går det förstås inte att leva utan olivolja.


MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln