"Inte säkert att bostadspriserna påverkas”

Richard Lagerling ger sin syn på hur bostadsmarknaden påverkas av de nya amorteringskraven.
Det skrivs mycket om de nya amorteringskraven som träder i kraft i juni. Varje dag får jag frågor från såväl de som ska sälja som köpa en ny bostad.
Hur kommer marknaden påverkas av amorteringskraven?

Har 
den påverkats redan nu? 
Som de flesta vet kommer man från den 1 juni att få amortera nya bolån vilka överstiger 70 procent av bostadsrättens marknadsvärde med 2 procent av lånebeloppet ner till 70 procent belåning och därefter 1 procent ner till 50 procent belåning. Befintliga lån påverkas inte så länge du inte byter bostad.
Hur kommer det att påverka marknaden?
 
Svaret är naturligtvis att ingen riktigt med säkerhet vet. Man vet däremot att all större förändring skapar oro. Merparten av de som gjort bostadskarriär under en längre tid påverkas inte av amorteringskraven men även dessa är förstås intresserade av hur andra människor kommer att påverkas.
Har priserna gått upp 
omotiverat mycket inför införandet av amorteringskraven och kommer de därför att gå ner efter den 1 juni? 
Osäkerheten har lett till en trögare marknad under april, vilket är ganska naturligt. Om många avvaktar med att ta beslut minskar försäljningshastigheten och det hinner byggas upp ett större utbud av bostäder på marknaden. Detta kombinerat med att utbudet normalt alltid ökar efter påsk har gjort att man under våren kunnat köpa till något lägre priser än tidigare. 
Vår prognos är att osäkerheten fortsätter fram till mitten av augusti då höstsäsongen kommer igång och amorteringskraven tydligt är inprisade i marknaden.

Man kan jämföra med det som brukar hända inför ett val. Varje valår sjunker bostadspriserna något månaderna före valet, för att sedan öka igen då det är avgjort. Oavsett vem som vinner valet. Denna osäkerhetsrabatt infinner sig alltid när marknaden står inför förändringar och många vill vänta och se. För den som är osäker kan det vara säkrast att vänta till augusti. Men för den som ser fördelar med ett större utbud och lägre priser kan juni vara ett bra tillfälle att hitta en ny bostad. Större utbud och något lägre priser.
De som drabbas av amorteringskraven är dessvärre till största delen 
ungdomar som ska köpa sin första bostad. Alla kan inte få hjälp med kontantinsats från sina föräldrar men en bostad måste man ändå ha. Eftersom det inte finns någon fungerande hyresmarknad i Stockholm tvingas ungdomarna köpa en bostad och nu också amortera, vilket leder till en betydligt högre månadsutgift än tidigare. Man kan ana att amorteringskravet ytterligare kommer försämra den redan svaga rörligheten i marknaden, främst orsakad av det begränsade uppskovet av realisationsvinst. Om utbudet är lågt pressar det upp priserna.
Varför flytta och ta ett nytt lån med amorteringskrav om du redan 
har ett billigt lån utan amortering? 
Det finns många åsikter om huruvida det är bra med amorteringskrav eller ej. Min personliga teori är att människor prioriterar att ha en bostad och att många istället kommer att dra ner utgifter som mode, krogbesök och resor. Man kan fråga sig om amorteringskravet verkligen leder till lägre priser på bostäder eller om det är andra sektorer i samhället som drabbas. Ett, enligt min åsikt, bättre alternativ hade varit att stegvis ta bort ränteavdragen.
Varför ska staten subventionera bolån när räntan är 
rekordlåg?
Skulle man dessutom återinföra fullt uppskov med realisationsvinst 
vid försäljning av bostad så länge man köper en bostad för samma pris, skulle utbudet och rörligheten öka med lägre prisökningar som följd. Idag ser vi mängder av människor som väljer att bo kvar i en bostad som inte längre passar dem, eftersom flyttalternativet blir för dyrt. Det ska bli mycket intressant att se hur marknaden påverkas efter den 1 juni.


Vänligen

Richard Lagerling
Fastighetsmäklare

MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Smycken med attityd

Smyckedesignern Dannie Larsson vill få oss att våga ta ut svängarna lite mer.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln