Smycken med attityd

För åtta år sedan föddes Dannie Larssons dotter. Samtidigt föddes även ett brinnande intresse för smycken. Dannie – som tidigare bland annat drivit inredningsbutik samt cateringfirma – började läsa in sig på ädelmetaller och ädelstenar. Så småningom började hon också rita egna smycken.
Resultatet blev Rare Jewelry, ett smyckesvarumärke som i dag ägs av Nymans UR Ur 1851. Samtliga smycken formges och tecknas av Dannie Larsson.

– Jag vill skapa smycken som har lite attityd, med ädelmetaller och ädelstenar. För mig är det förstås viktigt att smyckena ska vara snygga, men också användbara. Man ska kunna bära dem både till vardag och fest. Att våga bära lite festliga accessoarer även till vardags är något jag förespråkar.

Vem har du i åtanke när du designar?
– En modern och stark kvinna som har en bra karriär men ändå hinner med familjen. En kvinna som gillar eleganta smycken med lite edge.

Vad har du för inspirationskällor?– Jag har jobbat som art director tidigare och inspireras alltid av vackra saker omkring mig: det kan allt ifrån färgglada macarons till en lampa i mitt vardagsrum.

Vilket smycke ur kollektionen är mest du?
Förmodligen Pax-armbanden. Det speciella med dem är att varannan nit är en uppochnervänd diamant, här kommer för övrigt inspirationen från glaspyramiden utanför Louvren.

Varför är smyckena döpta efter gudinnor?
– Min idé är ju att lyfta fram kvinnors styrka, skönhet och elegans. Gudinnenamnen är vackra och fungerar dessutom på alla språk.

Finns det något smycke du drömmer om att göra?
– Det vore väldigt roligt att göra ett diadem till Paxkollektionen. Prinsessan Madeleine skulle vara väldigt snygg i ett sådant

Vad är du: gult guld, roséguld eller vitt guld? Eller blandar du?
– Jag brukar mixa roséguld med vitt guld, en kombination som jag tycker är fin på skandinaviska kvinnor. Jag tycker man ska våga blanda ädelmetaller. Kanske inte tre, men två i alla fall.

Ser du någon materialtrend inom smycken just nu?
– Roséguldet har varit hett ett tag och trenden tycks fortsätta. Personligen tror jag mycket på färgade ädelstenar: som ametist, morganit och aquamarin. Det går att göra otroligt fina och effektfulla smycken med hjälp av dem.

Hur är Östermalmskvinnans smyckessmak. Behöver hon bli modigare?
– Svenskar generellt skulle behöva bli lite modigare när det kommer till smycken. I början tyckte många att mina ringar med färgade stenar var lite … vågade. I dag är det en av våra mest sålda produkter. Så folk vågar mer och mer. Och i Sverige – till skillnad från utomlands – köper många kvinnor sina egna smycken, vilket jag gillar.


Dannie Larsson


Ålder: 38
Familj: Två barn, en man. 
 Bor: Villastaden.
Gör: Driver smyckesmärket Rare Jewelry, som går att köpa på Nymans Ur

MER LÄSNING

Biblioteket No. 5

På Bältgatan 5 förvandlas en gammal hushållsskola till ett exklusivt och modernt bostadshus.

Läs artikeln

Bäst på Östermalm

Vilka av stadsdelens krogar, kulturinstitutioner och butiker har varit bäst i år? Vi lät östermalmarna själva rösta fra...

Läs artikeln

Designade hem på Karlaplan

Lotta Agaton, som ligger bakom designkonceptet, förklarar hur hon tänkt.

Läs artikeln