Hörnpalatset vid Djurgårdsbron
Strandvägen är berömt för sina praktfulla fastigheter. Inte minst det vackra hörnhuset där Strandvägen och Narvavägen möts, och som går under beteckningen Bajonetten 1.
Byggnaden uppfördes i mitten av 1890-talet efter ritningar av arkitekt Sam Kjellberg, på uppdrag av affärsmannen Isaak Hirsch. Tillsammans har de skapat en fastighet som i dag är grönmärkt av Stadsmuseet vilket innebär att den är ”särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.” När man står på Djurgårdsbron och blickar norrut är det lätt att förstå de stora orden.
Sam Kjellberg är märkligt bortglömd i arkitekthistorien, med tanke på hur många klassiska byggnader han ritat. Flera av stadens mest ikoniska krogar härstammar från Kjellbergs penna.
Norra Brunn, Pelikan och Kvarnen är samtliga signerade Kjellberg. När det gäller nöjeslokaler bör även Scalateatern nämnas. Men Kjellbergs mest imponerande byggnad är trots allt hörnhuset mitt emot Djurgårdsbron.
På 1880-talet, när grosshandlaren Isaak Hirsch förvärvade marken, var Strandvägen ännu inte den magnifika boulevard den är i dag. Tomten där kvarteret Bajonetten kom att uppföras var vid den här tiden en förlängning av Fredrikshovs slottspark som sträckte sig ned till Ladugårdslandsviken.
Isaak Hirsch, som byggt sin förmögenhet på att sälja spik, plåt och järnspisar, insåg platsens potential. Stockholms byggproduktion var i en expansiv fas och Hirsch övergick alltmer till fastigheter. Billigt inköpta tomter kunde på kort tid ge god vinst. Exempelvis förvärvade Hirsch en rad nedgångna ruckel längs den gångstig som sedermera kom att bli Strandvägen.
Isaak Hirsch blev en välkänd Stockholmsprofil. Han var glad och fryntlig och gav ständigt enkronor till tiggare. I tidningarna publicerades ständigt anekdoter om den festlige affärsmannen och filantropen under rubriken ”Hirschiana”.
Hans kanske enskilt viktigaste bidrag till Stockholm var att han förvandlade gångstigen till stadens självklara paradgata. Hirsch var inblandad i 10 av de totalt 35 fastigheterna längs Strandvägen. Och ett särskilt gott öga hade han till Bajonetten 1, nuvarande Strandvägen 49 och Narvavägen 1.
Hirsch hade kontor i det praktfulla hörnhuset och bosatte sig även i en paradvåning två trappor upp, med bedårande utsikt över Djurgårdsbrunnsviken. Han bodde kvar i huset ända fram till sin död 1917 och två år senare bildades Bostadsföreningen Strandvägen 49 som fortfarande står som ägare till fastigheten.
Den som tittar noga noterar att Isaak Hirsch etsat sig fast i byggnaden. Ovanför den svagt rundade träporten, omgärdad av en rikt utsmyckad portalomfattning i natursten, märks ett ornament med initialerna ”IH”. Detta var den fastighet som Strandvägspionjären var mest stolt över, och 130 år efter dess uppförande är huset fortfarande lika vackert, imponerande och relevant.
Text: Oskar Hammarkrantz