Från Rom till Slipen
I BÖRJAN AV förra året tog Fabrique över stjärnkrogen Oaxen och bakfickan Slipen på Djurgården. Och bara några månader sedan låg kafé- och bagerikedjans ägare även bakom öppningen av italienska Santo da Roma vid Slussen. Nu förenas de två när Santo da Roma flyttar in på Slipen.
– Det ska kännas som att man är i Rom. Äkta, genuint och utan kompromisser. Och självklart med hemmagjord pasta, säger Charlotta Zetterström, som tillsammans med maken David grundade Fabrique 2008.
För maten och menyn svarar Gabriele Paziani, född i Rom och uppvuxen i sin farmors trattoria mitt i stan, där han senare också drev egen restaurang. 2017 flyttade han med sin svenska fru till Stockholm och öppnade trattorian Santo i Vasastan, som därefter flyttade till större lokaler och blev Santo Da Roma på Hornsgatan 1.
Nu tar han alltså med sig alla sina kunskaper om och sin passion för regionen Lazios och huvudstaden Roms gastronomi till Djurgården.
– Ambitionen är att det ska smaka som i Rom. Jag lagar tortellini efter min farmors recept och vi gör autentiska pastarätter med ursprung i just Rom, som cacio e pepe, carbonara och amatriciana. Alla viner kommer från Italien, förutom ett undantag. Vi har faktiskt en champagne på vinlistan…
Precis som Fabrique var med och populariserade surdegsbrödet i Sverige för drygt 15 år sedan, hoppas man nu att höja nivån även på pastan.
– Pasta har hittills varit ganska trist i Sverige, men nu vill vi visa hur man gör bra pasta precis som i Rom.
Beckholmsvägen 26.
Text: Oskar Hammarkrantz
Foto: Albin Geijer