Koreansk krogtrend på Östermalm
SÖTPOTATISNUDLAR, kimchi och kryddstarka grönsaker – maten från Korea är smakrik, inbjudande och älskad av många. På senare tid har koreansk gastronomi blivit allt vanligare på Östermalm; från Keemchi på Humlegårdsgatan till nygamla Tako på Grev Turegatan. Det allra senaste, spännande tillskottet är Nopo 1988.
På Valhallavägen 67, ett stenkast från Östra Station, ligger krogen med det tydliga konceptet ”autentisk streetfood, så som den smakar i Korea”. Namnet är en blinkning till OS i Seoul 1988, vilket märks på inredningen och tavlorna i restaurangens ljusa lokaler.
Menyn består av klassiska rätter som kimbap, kimchi fried rice och nudelsoppa med skaldjur. Det finns också en mängd sidorätter, som friterade dumplings, picklad rättika och ångkokat ris. Perfekta att dela med sällskapet runt bordet.
Ris är råvaran som koreanska maten ofta kretsar kring, men en stor del av köket stavas också kimchi, det vill säga saltade och fermenterade grönsaker, ofta olika typer av kål, som efter att ha genomgått en jäsningsprocess får en mjuk textur och härligt syrlig smak. På Keemchi, intill Östermalms saluhall, finns dessa grönsaker i de flesta rätterna, som i deras bibimbap och sötpotatisnudlar. Missa inte heller streetfood-rätten ”corn dogs”, en koreansk variant av mozzarellasticks.
Till sist måste förstås även Monster Chicken på Birger Jarlsgatan nämnas, ytterligare ett exempel på den koreanska streetfood-trenden. Här ligger fokus på friterad kyckling med chilistarka smaksättningar, sötsyrliga såser och goda tillbehör som riskakor och krispiga monchi fries.
Text: Johanna Jansson
Foto: Press