Östermalms bästa vintage
– Jag har alltid brunnit för att hitta unika saker. Udda och annorlunda prylar som inte alla andra har.
För stylisten och designbloggaren Julia Stridh har det alltid varit självklart att handla begagnat. Och hon är inte ensam. I Svensk Handels Hållbarhetsundersökning från tidigare i år framgår det att vintage-trenden växer stadigt i alla åldrar. Bland konsumenterna upp till 49 år uppger hela 85 procent att de handlar second hand.
– Mitt barndomshem var fullt av äldre möbler som mina föräldrar antingen målat eller klätt om. Jag minns hur jag som liten hittade ett nattygsbord i en second hand-butik och sedan själv fick välja ut en färg att måla om det i. Det väckte min kreativitet och kärlek till det personliga, berättar Julia Stridh.
Frida Thofelt är set designer och driver Instagram-kontot Fridasfinds, där hon säljer allt från möbler och inredningsdetaljer till kläder och smycken som hon hittat second hand.
– Jag är också uppvuxen i en familj där jakten på vackra vintage-prylar är en egen sport – oavsett om det gäller att buda hem en tjusig ask på auktion eller fynda en spegel på loppis. Med åren har även hållbarhetsaspekten blivit allt viktigare för mig. Jag vill inte handla nyproducerat längre eftersom jag vet att allt jag någonsin behöver‚ och väldigt mycket mer, går att hitta begagnat, säger Frida Thofelt.
Både Julia och Frida tycker att Östermalm är en av Stockholms bästa stadsdelar för att shoppa vacker vintage-design.
– Här är både antikhandlar och vintagebutiker välkurerade. Du behöver inte leta själv. Jämfört med Södermalm är det mer klassiskt på Östermalm, inte lika mycket retro med möbler i orange plast, säger Frida.
– Precis. Här hittar man snarare den perfekta toasthållaren i silver – och en matchande mjölkkanna till, skrattar Julia.
Trendligt galleri
Re: Deco
När vi följer med duon på en shoppingrunda möts vi på Linnégatan 4. En halvtrappa ner hittar man ett av stadsdelens senaste second hand-tillskott. Ett 450 kvadratmeter stort galleri som inrymmer 13 olika vintagebutiker samt bar och café som drivs av fikamästarna Bullä.
– Elin Jensdotter Hont startade galleriet med sin make Patrik Hont, och visionen var att samla alla riktigt bra second hand-butiker under samma tak. De har verkligen lyckats, det ena toppnamnet efter det andra flyttat in, berättar Frida.
Bland butikerna hittar man allt från På femte våningen studios som säljer såväl knallröda vitrinskåp som mönstrade Svenskt Tenn-kuddar, till mer mid-century modern-orienterade Atelier Roland och Palermo Atelier som specialiserar sig på italiensk design.
– Eftersom det är 13 butiker med olika inriktningar finns något för alla. Dessutom är det så fint här, säger Julia och lyfter på en mässingsljusstake hos Baroque Antik & Interiör.
Får du inte nog av vintage har man nyligen öppnat modebutiken Re: Fashion runt hörnet, på Sturegatan 20.
Konstnärligt kvarter
Henrik Frisk Antik och Kuriosa, Kommendörsgatan 20B
Vidare till Kommendörsgatan. Här är det svårt att bara promenera förbi Henrik Frisks antikhandel. Ena dagen står en halvmeter stor prydnadshäst i trä i skyltfönstret, för att nästa dag vara utbytt mot en sekelskiftesfåtölj i rotting, ett Superellips-bord eller en enorm abstrakt oljemålning.
– Henrik är otroligt duktig på att skylta om. Det är en trång och mysig antikhandel med hög fyndkänsla, säger Frida och berättar att hon framför allt går hit när hon är på jakt efter konst.
– Jag har hittat flera häftiga tavlor här och dessutom bjuder Henrik alltid på en rolig story om var han hittat konsten. Det här är ett riktigt kul kvarter som passar perfekt en lördagseftermiddag. Då köper du en tavla hos Henrik, fyndar en vintage-klänning på Arkivet som ligger mitt emot och på vägen hem går du förbi Supermercado och handlar lite chark och goda oliver. Sen ligger även Dusty Deco, som också har en del vintage, i kvarteret.
För slott och koja
Sjöström Antik, Sibyllegatan 39
Johan Sjöström har drivit antikhandel på Östermalm sedan 2008 – men samlat på möbler och prylar hela livet. På Sjöström Antik på Sibyllegatan hittar man det Johan fastnar för, ganska ofta stora och iögonfallande möbler och konstverk.
– Sist jag var här visade Johan ett otroligt vackert skåp han kört hit från ett nyligen nedstängt franskt boutique-hotell. Det är sådana typer av möbler han har, säger Julia.
Soffbord av Piero Fornasetti, stolar av Axel Einar Hjort och en silvervas signerad Giò Ponti. Här finns föremål av några av tidernas största designstjärnor.
– Det är Johan alla sneglar på. Han har ganska få men helt unika saker som inte går att hitta någon annanstans, berättar Frida.
Lysande design
Magnussons magasin, Sibyllegatan 18
Mitt emot Sjöström Antik, en trappa ner i källaren, ligger Magnussons magasin. Carl-Henrik Magnusson-Tofer tog över butiken i juni 2022 och har sedan dess satt sin egen prägel på butiken – som är ett riktigt paradis för den som letar vintagebelysning.
– Sist letade jag efter en kökslampa och hade en rätt tydlig bild av vad jag ville ha. Men den ändrades helt när jag klev in i butiken. Här finns lampor du inte visste fanns. Kolla bara! säger Frida och pekar mot taket där det hänger Saturnus-pendlar, skomakarlampor och plafonder.
Här säljs också handplockad inredning och beslag från alla tänkbara epoker. Och i verkstaden kan man lämna in lampor för reparation.
– Jag har lagat en gammal lampa här. Carl-Henrik är så otroligt kunnig. Du kan också fråga honom om vad man borde ha för lampa så gräver han fram något ur gömmorna, berättar Julia.
För det dukade bordet
A la Carte Antik, Riddargatan 11A
Vackert handmålat porslin, enorma stenmortlar och kakformar du inte visste att du behövde. På A la Carte Antik ligger fokus på köket, matsalen och det dukade bordet.
– Det fantastiskt att komma hit inför inför jul, påsk, kräftskiva eller nyårsafton. Då plockar ägaren Christina Sundquist fram helt otroliga saker och skapar vackra miljöer. Framför allt är jag förtjust i att hon har mycket som är tokigt och knasigt, säger Frida.
Julia går in i rummet till höger där hyllorna är fulla av alla tänkbara sorters glas.
– Det här är lite ovanligt, att det finns så många av varje glas. Annars hittar man kanske fyra av samma sort, men här står det tolv. Det är kul med större uppsättningar.
Stans bästa loppis
Karlaplans loppis, Karlaplan
Mellan mitten av april och slutet av oktober anordnas loppis på Karlaplan varje lördag. En marknad som bara blivit populärare med åren.
– Det är stans absolut bästa loppis. Här har jag hittat såväl Pokémon-kort som franska ljusstakar och ett par helt perfekta Levi’s 501:or. Jag har även sålt själv och hit kommer alla från äldre damer som vill köpa keramik till unga coola par som stannar till och fyndar på vägen till Nordiska Galleriet, säger Frida, som brukar gå till Bondens marknad vid Tessinparken efter loppisbesöket.
– På Karlaplan kan man fortfarande fynda. Och får man inte nog kan man hoppa på tunnelbanan till Ropsten och spana in Myrorna där som också är riktigt bra, tipsar Julia.
Äldsta auktionshuset
Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32
Med anor från 1674 kan Stockholms Auktionsverk skryta med att vara världens äldsta ännu verksamma auktionshus. På Nybrogatan 32 håller man sina kvalitets- och specialauktioner.
– Det är omöjligt att inte nämna Stockholms Auktionsverk. Nuförtiden är auktioner mer än bara mingel och champagne. Onlineauktionerna har gjort att väldigt många fler klivit in på auktionshusen, som i dag också tar sig an produkter som inte alltid fick vara med förr, menar Julia.
– Jag brukar gå in och kika på visningarna för att upptäcka nya konstnärer. Sen har de otroligt kunnig personal som kan hjälpa dig att hitta verk eller möbler som liknar objekten som auktioneras ut, säger Frida.
Modern mix
Galerie Storm, Runebergsgatan 3
Skandinaviskt och minimalistiskt i en nedtonad färgskala. Med Galerie Storm har makarna Carolina och Mattias Storm skapat ett vintagegalleri som hämtat ur ett lyxigt inredningsmagasin.
– De flyttade nyligen från Östermalmsgatan till de här lite större lokalerna på Runebergsgatan. Carolina och Mattias har en fantastisk fingertoppskänsla och galleriet är väldigt starkt konceptuellt, förklarar Frida.
Här hittar man brutalistiska möbler, bronsskulpturer i olika storlekar, art déco-kannor, stora snäckskal – och Mattias egna konstverk. En harmonisk och modern mix.
– Jag tycker om att man går in här för att spana på möbler men kanske kommer ut med en coffee table-bok, säger Julia.
Håll koll på orden
Antik: Ett föremål som är minst 100 år gammalt.
Vintage: Används oftast på objekt som är mellan 20 och 99 år gamla.
Second hand: Något som haft en tidigare ägare, här spelar åldern ingen roll.
Retro: Termen används ofta på nyproducerade föremål som inspirerats av äldre stilar.
Julia Stridh
Ålder: 38 år.
Gör: Stylist.
Familj: Fästman Dan, döttrarna Benedetta 3 och Gaia 6.
Bästa köp: Tavlor som vänner skapat och alla prylar det bara finns en av.
Letat efter: Ett tidningsställ som Dan ska få i födelsedagspresent och ett bord till läshörnan.
Frida Thofelt
Ålder: 37 år.
Gör: Set designer och driver instagramkontot Fridasfinds där hon säljer second hand.
Familj: Maken Magnus och pojkarna Harry 10 och Henry 5.
Bästa köp: Omöjligt att välja ett! En fransjacka i mocka, en gigantisk klase vindruvor, alla tavlor och mina tusen små skålar för oliver.
Letar efter: Allt ovan och sånt som får magen att pirra till.
Text: Catharina Swartz
Foto: Christopher Hunt