MAT & DRYCK

”Gästen ska alltid vara i centrum”

Anders Timell är ny hovmästare på populära Noema. För Lagerlings berättar han om räddningsplankor, fine dining-motviljan och vad som saknas på Östermalm.

Noema är en av vinterns mest omtalade krogar. Restaurangen ligger på Birger Jarlsgatan 64, en fastighet mest känd för att ha huserat det fiktiva Öhmans varuhus i tv-serien Varuhuset. Ett av Noemas genidrag var att anställa den legendariske hovmästaren Anders Timell som allmän trivselskapare. Vi ringde upp honom.

Alla pratar om Noema och det är svårt att få bord trots att det är i mitten av januari. Vad är framgångsreceptet?

– Noema är snyggt, enkelt och har en hemtrevlig atmosfär. För mig är lokalen väldigt tacksam att jobba i, man ser gästerna direkt och har uppsyn över alla bord. Men, viktigast förstås, är att maten är magisk. För att använda en sliten idrottsklyscha så har våra kockar en riktigt hög lägstanivå.

Vilka rätter bör man inte missa?

– Vi har några riktigt bra, dyrare kötträtter. Men jag vill gärna slå ett slag för det jag kallar ’räddningsplankan’, nämligen rödingen för 185 kronor. Jättegod! Och vår sommelier har satt ihop en fin vinlista där man faktiskt har råd att dricka lite roliga viner.

Vad är det som gör någon till en bra hovmästare?

– Jag tror man måste vara som en schweizisk armékniv, tillgänglig för allt och alla, ha drönarsyn och förmågan att känna av, både mot gäster och mot köket. Själv känner jag mig lite pånyttfödd här på Noema, jag har kul på jobbet och vi är ett bra team där alla är precis lika viktiga.

Minns du din första arbetsdag i Krog-Stockholm?

– Ja, det måste ha varit sommaren 1984, samtidigt som OS i Los Angeles. Jag stod i garderoben på Tranan, hos PG (Nilsson).

Drygt 40 år sedan alltså. Hur tycker du stans krogscen har utvecklats?

– Alltså, det är en fantastiskt hög nivå i dag. Och stan har så många bra krogar. Om jag ska säga något negativt tycker jag ibland att kockarna hamnar för mycket i centrum. Gästen ska alltid vara i centrum. Jag har aldrig varit förtjust i fine dining, och tror att de flesta går på krogen för att se och synas och äta något gott.

Du lämnade Rörstrandsgatan för några år sedan och flyttade till Östermalm. Är du nöjd?

– Jag är i grunden Östermalmsbo. Jag växte upp här med mamma och pappa, fast i fel ände av Banérgatan, vi hade bara 2,10 i takhöjd. Så man kan ju säga att jag flyttat hem igen. Östermalm är kanon, det är nära till allt, fast jag saknar ett riktigt bra café. Som Mellqvist.

Noema, Birger Jarlsgatan 64.

Text: Hugo Rehnberg
Foto: Privat/Gustaf Månsson

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.