
Tradition i väggarna och på tallrikarna
STOCKHOLMSINSTITUTIONEN Konstnärsbaren öppnade för snart hundra år sedan, och har sedan dess varit en mötesplats präglad av konst och klassisk svensk matkultur. Nu blickar man tillbaka i tiden och återupplivar grosshandlarmiddagar – de dekadenta tillställningarna för välbärgade köpmän under 1800-talet. Dessa kvällar var till för att njuta av ett överdåd av mat och dryck, samtidigt som man knöt nya kontakter och gjorde affärer.
– Eftersom historien sitter i väggarna och köket redan bygger på traditionella rätter, är det naturligt för oss att hylla grosshandlarmiddagen, säger Rickard Hansson, källarmästare på KB.


En grosshandlarmiddag på Konstnärsbaren inleds med fördrinken “Grosshandlare”, följt av en förrätt med tre sorters sill, ost, öl och aquavit. Huvudrätten är en hängmörad Côte de boeuf med klassiska tillbehör, ackompanjerad av två glas vin. Till efterrätt väntas crème brûlée med kvällens sorbet. Kalaset avslutas med kaffe, avec och tryffel. Givetvis finns även alkoholfria alternativ för den som önskar.
– Middagen serveras vid mitt favoritbord, som ligger lite avsides men ändå tillräckligt nära baren för att gästerna ska kunna ta del av den härliga stämningen, säger Rickard Hansson.
Middagarna serveras från den 1 februari och erbjuds till ett sällskap per kväll. Bokning görs i förväg HÄR. Smålandsgatan 7.
Text: Johanna Jansson
Foto: Hanna Von Matérn