MAT & DRYCK

Wedholms Fisk firar 40 år – med ett köttgästspel av Jureskog

Att Johan Jureskog hyllar Bengt Wedholm med en köttafton är inte lika märkligt som det låter.

Wedholms fisk vid Nybrokajen är en av Sveriges mest kända matinstitutioner. Restaurangen öppnades av Bengt Wedholm år 1985 och blev en av Sveriges första krogar att belönas med en stjärna i Guide Michelin. Framför allt har det ätits fler affärsluncher vid deras väggfasta britsar med patinaslitet skinn än någon annanstans i Stockholm.

Bengt Wedholm gick bort 2001 men hans ande vilar alltjämt över restaurangen. Honnörsrätterna är än idag sjötunga, piggvar och marulk och såskompositionerna är lika ljuvliga som alltid.

När Stockholms mest kända fiskrestaurang nu fyller fyrtio år har nuvarande krögaren Nils Molinder bjudit in Johan Jureskog till ett köttgästspel, den 21 januari.

– Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt. Det blir en rivstart för vårt firande där sjötungor, marulkar och piggvar byts ut mot entrecôte, T-bone och wagyukött från hela världen, säger Nils Molinder. Det sker helt i Bengt Wedholms anda eftersom han både var en fantastisk kött- och fiskkock.

Under kvällen serveras de främsta köttbitarna från Johan Jureskogs restaurang AG som är rankad nummer nio i guiden 101 World’s Best Steakhouses. På vinlistan finns bland annat helflaskor, magnumflaskor och dubbla magnumflaskor av AG:s eget vin Silver Forge från Napa Valley.

– Bengt Wedholm är min största svenska kockidol som alltid gick sin egen väg. För trettio år sedan besökte jag hans restaurang Wedholms Kött med min pappa och åt, för första gången, kött i världsklass. Den upplevelsen ligger till grund för nästan allt jag gör idag, säger Johan Jureskog.

Text: Hugo Rehnberg
Foto: Pressbilder

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.