
Absolut fingertoppskänsla
DEN ELEGANTA kvartsitstenen white macaubas följer mjukt det platsbyggda kökets vinklar och vrår. Naturstenen från Brasilien har en vit bakgrund med en vacker blåaktig ådring som gifter sig med de duvblå snickerierna. Spisen kommer från franska premiummärket Lacanche och även de eleganta mässingsblandarna är franska, från Herbeau. På en vägg sitter en vintagelampa från italienska Stilnovo. Minsta detalj är genomtänkt och noga utvald.
Köket – ja, hela den välkurerade våningen – är resultatet av inredarna Joanna Lavéns och David Wahlgrens öga för design. Duon driver Studio Lawahl där de inreder privata hem över hela världen.
– Det började med att vi experimenterade med våra egna lägenheter här på Östermalm. Ritade möbler, förbättrade planlösningar och vågade oss på mer avancerade materiallösningar, berättar Joanna när hon och David tar emot i sin ateljé på Wittstocksgatan.
Båda drev tidigare egna företag. Joanna som frilansande inredningsstylist, där hon främst skapade miljöer för reklamfotograferingar, och David webbföretag, med fokus på det kreativa arbetet.
– De miljöer jag skapade plockades ju alltid ned efter fotograferingen. Jag kände en längtan efter att skapa miljöer som består, säger Joanna.


Parets intresse för inredningsdesign och önskan om något hållbart gav ringar på vattnet.
– Efter flera flyttar och renoveringar, där vi till slut hamnade i ett hus på Lidingö, började bekanta höra av sig och fråga om vi kunde ta oss an deras hem. Varför inte? Vi satt på en skatt av erfarenheter och misstag vi lärt oss från. När vi fick in ett stort projekt föll det sig naturligt att starta en egen inredningsstudio, berättar David.
I dag har Studio Lawahl dryga sju år på nacken och har renoveringar av både hus och lägenheter i allt från USA till Indien, Schweiz, Spanien och England på cv:t.
– Något som särskiljer oss från andra är att vi arbetar mycket med att blanda olika sorters naturmaterial. Det kostar mer, men resultatet blir också bättre, säger David.
Ett typiskt uppdrag är lägenheter på runt 300 kvadratmeter på Östermalm.
– Vår kund har höga ambitioner och vill skapa sitt ultimata drömboende. Ibland har man precis köpt boendet, och ibland är vi med redan i köpprocessen. Det finns inte så många i Sverige som jobbar på vårt sätt – vi kan vara med precis hela vägen om man vill, säger David.
Ofta startar kontakten med att kunden beskriver sitt projekt samt skickar bilder på hem de fastnat för. Joanna och David följer upp med djupgående frågor för att sedan skapa ett moodboard med olika inredningar.
– Sedan stegar vi oss igenom vårt moodboard, det kan ta upp till sex timmar och är väldigt intensivt. Vi lär känna kunden och antecknar vad de tycker. Presentationen blir sedan vårt verktyg som vi skapar hemmet utifrån, förklarar David.
– Man märker rätt snabbt vad kunden dras till. Kanske till bilder på kök med mycket trä eller badrum med fokus på sten, säger Joanna. Vi ställer också frågor som ’Lagar ni mycket mat själva?’, ’Vill ni sitta vid en köksö?’ eller ’Vill ni snarare ha ett displaykök?’ – allt för att få en bild av vad de vill ha.
Även om kunden själv är designintresserad så har många inte tid att själva hålla i projektledningen, utan tycker att det är skönt att lämna över beslut om allt från färgkoder till träslag till Joanna och David.


Sen är det dags att sätta sig vid ritbordet. Ja, eller 3D-programmet i datorn, där Joanna och David ritar rum för rum. Deras signum är variation, naturmaterial, vintageobjekt och egenritade möbler. Men de har olika sätt att arbeta.
– Joanna är snabb och bra på projektledning. Jag låser in mig ensam och ritar, släpper allt annat tills jag är klar. Jag tenderar att börja i detaljer för att sedan gå ut till de stora penseldragen, Joanna gör tvärtom.
– Men vi får ändå samma slutresultat, jag tror inte att en utomstående ser vem som ritat vad, säger Joanna.
Hur är det att jobba med sin partner?
– För oss funkar det jättebra. Man kan vara helt ärlig utan att det blir dålig stämning. Och man litar på den andres input på ett annat sätt, säger David.
– Om David behöver sticka hem till barnen så kan jag snabbt ta över det han håller på med. Men vi hade faktiskt en kund som var parterapeut som sa: ’Det här är ett typexempel på vad man inte ska göra som par’, skrattar Joanna.
Alla som renoverat vet hur mycket det kan slita på ens psyke, men också på relationen. Jag undrar om de själva får agera psykologer?
David ler.
– Våra kunder är ofta par, som ibland har olika åsikter. Då är vi med och bollar idéer så de kommer fram till något konstruktivt.
Efter att 3D-modellerna godkänts av kunden så skickas de direkt till Studio Lawahls olika hantverkare.
– Vi har samlat på oss bra hantverkare inom alla yrkesgrupper: tapetserare, snickare, metallarbetare, stenleverantörer. Vi har höga krav och jobbar bara med dem vi vet lever upp till vår standard, säger David.
Joanna vrider på datorskärmen och visar 3D-renderingar av ett projekt hon håller på med just nu. Med några klick slänger hon matstolar i den digitala papperskorgen och placerar ut lampor på en vägg. Ritningarna gör det lätt för kunden att få en känsla av hur slutresultatet blir.
Förutom att rita egna möbler och ha koll på samtida möblemang letar Joanna och David också ständigt efter vintageobjekt att använda i projekten.
– Vintage ger en varm och personlig känsla. Vi köper inredning från hela världen, både från auktionshus och auktionshandlare, berättar David.
Vad inspireras ni själva av?
– Pinterest, Instagram, böcker, tidningar, nya platser. Det kan vara någon liten detalj i en portuppgång från 50-talet eller gamla fönsterluckor. Arkitekter från Italien och Brasilien, som Carlo Scarpa och Osvaldo Borsani, säger Joanna.
– Jag gillar när konstruktion blir design, alltså att man ser själva konstruktionen. I stället för att gömma en skruv så gör man en snygg skruv, säger David.

Vilka rum är extra roliga att skapa?
– Kök – det är mycket hjärta i det rummet. Och kapprum om det finns utrymme för det, säger David.
– Hallar är kul. Det är ett rum man går igenom väldigt ofta men som man inte riktigt använder till någonting. Man kan göra dem pampiga, roliga och spännande, som ett smycke i lägenheten, säger Joanna.
Avslutningsvis, har ni några bra inredningstrick att dela med er av?
– Framhäv det du tycker är fint. I en 1800-talslägenhet kan man till exempel måla snickerierna några nyanser mörkare än väggarna för att framhäva dem. Det är en enkel grej som gör stor skillnad. Och försök optimera ytorna genom platsbyggnationer, säger Joanna och David fyller i:
– Speciellt i köket – det är galet hur dyra köksleverantörer är. Man kan få ett platsbyggt kök för mindre pengar, som dessutom är designat för just det rummet.
– Och låt bygga möbler för specifika rum. Det är enklare än att försöka hitta ett redan existerande matbord i rätt storlek för rummet, säger Joanna.
David flikar in några sista tips.
– Vi förespråkar äkta material – låtsasmaterial förändras inte ett dugg med tiden. Grå granitkeramik är fult från första dagen till den sista… Du vill ju omge dig med objekt som faktiskt har en själ. Det är en bra början, avslutar han.
TOPP 3 PÅ ÖSTERMALM
Joanna Lavén
1. Tössebageriet, Karlavägen 77
Jag älskar att ta en fika här. Det är en klassiker som jag återkommer till år efter år.
2. Maru, Lützengatan 4
Här äter jag ofta lunch eftersom vi har vår studio i närheten. Det är ett stort plus att hundar är välkomna.
3. Carling Dalenson Gallery, Sibyllegatan 49
Här samlar grundarna noga utvalda konstverk från de mest intressanta konstnärerna just nu. Jag älskar konst så här går jag gärna förbi och spanar in deras senaste utställning.
David Wahlgren
1. PA&Co, Riddargatan 8
Här var jag med om min första restaurangupplevelse utan mina föräldrar som ung, och de har fortsätt att leverera sen dess. En av mina paradrätter som jag lagar hemma fick jag receptet till här, när jag som 20-åring traskade in i köket och fick med mig alla ingredienserna nedkladdade på en servett. Alltid skön stämning!
2. Sjöström Antik, Sibyllegatan 39
Så härligt att komma in i en butik som drivs av en riktig entusiast. Här kan man hitta både klassiska och unika objekt som oftast hämtats hem från Italien.
3. Valhallabageriet, Valhallavägen 174
Svårslagna bakverk från ett klassiskt bageri som inte skäms för att visa vad man gör i lokalen, nämligen bakar bröd på riktigt.
Text: Gabriella Kvarnlöf
Foto: Rickard L Eriksson