
Anrikt antikvariat siktar mot 100
I snart hundra år har Rönnells antikvariat på Birger Jarlsgatan höjt bildningsnivån och varit en oas för bokälskare på Östermalm. Med ungefär 100 000 böcker på hyllorna är man dessutom Sveriges största fysiska antikvariat, med tre fullspäckade våningar.
– Det finns ju andra antikvariat, främst online, men vi är den största allmänsorterade där man kan hitta det mesta, säger Pontus Soldén, delägare och inköpsansvarig.
En stor del av böckerna köps in från samlare, men kommer också exempelvis från dödsbon. Och just på Östermalm är några böcker och författare som är lite extra vanliga i bokhyllorna.
– Tidigare fick vi in många exemplar av Ian Wachtmeisters Ankdammen och Jan Carlzons Riv pyramiderna, men det är allt mer sällan numera. Däremot får vi ofta in Albert Engströms samlade verk, de verkar finnas i varenda hem häromkring.
Bland stockholmsskildringarna i allmänhet, och östermalmskildringarna i synnerhet, har Pontus Soldén några egna favoriter.
– Pär Westbergs skildringar är väldigt bra och välskrivna, och Per Anders Fogelströms Stad-serie är ju klassiker som är väl värda att läsa.

Rönnells, som startade redan 1929, har precis som många andra antikvariat och bokhandlare upplevt både dalar och toppar, och för ett tiotal år sedan såg det rejält mörkt ut. 2018 drogs en insamlingskampanj på Facebook igång för att rädda verksamheten, och samma år anordnades också stödkonserter.
– Idag mår vi ganska bra. Det är en tuff bransch, men vi klarar oss genom att ta ut låga löner. Pandemin klarade vi oss igenom tack vare att vi också säljer böcker på nätet.
Den klassiska stockholmsinstitutionen Rönnells har också gjort sitt avtryck i populärkulturen. I Netflix-serien Kärlek & anarki, som utspelar sig i förlagsvärlden, förekommer antikvariatet flitigt, bland annat i en nyckelscen mellan Björn Kjellman och Horace Engdahl. Och i Guldbaggevinnaren Spring Uje Spring har huvudpersonen Uje Brandelius band Doktor Kosmos en spelning mitt bland hyllor och halvfranska band. En scen som dessutom ligger ganska nära verkligheten, eftersom Rönnells också kommit att bli en levande kulturscen.

Förutom bokuppläsningar och författarsamtal anordnas med jämna mellanrum också livespelningar, inte sällan åt det jazzigare hållet. Dessutom driver man egen förlagsverksamhet i mindre skala och fungerar också som en vanlig bokhandel, alltså med försäljning av nya böcker. En lite oväntad succé är en t-shirt och affischer med texten Allt är ditt fel, skapade av formgivaren Lars Fuhre.
– Från början är det grafiska blad Lars Fuhre tagit fram själv för utställningar och liknande, men så gjorde vi ett samarbete där han gjorde t-shirts åt oss. Och vi har nog sålt några tusen exemplar. Även Elis Erikssons t-shirt med trycket Håll tjeften har gått bra. Att bara vara antikvariat och samtidigt ha stora dyra lokaler mitt på Birger Jarlsgatan fungerar inte, så en förutsättning för att överleva är att bredda sig och även göra andra saker.
Text: Oskar Hammarkrantz
Foto: Rönnells Antikvariat/Wikimedia commons