EXPERTIS

Ljusare tider för smartare hem

Mörkröd nattbelysning, bioljud, nyckelfria lås och fjärrstyrd bevattning? Möt experterna som siar om hur framtidens smarta hem ser ut.

Det har pratats om smarta hem i många år. Men det är först nu de tekniska lösningarna som gör våra bostäder intelligenta börjar slå igenom på allvar. Och det är främst inom ljus och belysning den stora revolutionen sker.

Dimbar belysning, tvättmaskiner som kan sättas på genom en app och kylskåp och frys som både frostar av sig själva och larmar om dörren står öppen, har funnits i många år.Tankarna på att göra hemmen klokare sträcker sig faktiskt tillbaka till 1960-talet när forskare och ingenjörer började experimentera med hemautomation, främst genom radiostyrning. På 1980-talet utvecklades det så kallade X10-protokollet vilket möjliggjorde fjärrstyrning av lampor och apparater via elnätet, och under sent 1990-tal blev internet alltmer tillgängligt, och vissa hushåll började få tidiga smarta system för säkerhet och energistyrning.

Men det var först runt 2010 som begreppet smarta hem verkligen slog igenom, och flera av teknikvärldens största som Google, Apple och Amazon började släppa egna smarta lösningar för det uppkopplade hemmet.

När det pratas om smarta hem går tankarna lätt till både röststyrning och handgester, som när vi säger ”Hej Siri” till vår Iphone eller ”Alexa” till Google-produkter. Men faktum är att just röststyrning inte verkar vara den viktigaste vägen framåt.

– Röststyrning i hemmet har inte tagit fart på det sätt många utvecklare hoppats, särskilt inte i Norden. Det är delvis kulturellt, att det inte alltid känns bekvämt att gå omkring och prata med våra hem. Men det är också oftast enklare att bara trycka på en knapp på väggen. Det har visat sig att många vill ha den taktila känslan, en knapp att trycka på som ger ifrån sig ett kännbart klick så att man verkligen vet att man utfört uppgiften, säger Joacim Westlund Prändel, grundare av Flic, en smart knapp som styr hemmets olika uppkopplade produkter.

Joacim är dock övertygad om att våra hem kommer fortsätta att bli smartare och allt mer uppkopplade.

– Våra hem kommer bli bättre på att hjälpa oss och kommunicera med tjänster som Airbnb, paketleveranser, städning eller hemtjänst. Digital hjälp med växtlighet, både inomhus och utomhus, är också spännande.

Men det är främst inom belysning som nästa revolution inom smarta hem kommer att ske, tror Joacim.

– Vi har börjat experimentera med färgat ljus hemma och det finns mycket man kan göra. Använda mörkrött nattljus som inte bländar eller väcker de andra, leka med slumpmässiga färger i barnrummet eller ljus som förstärker musiken, till exempel. Färgat eller dynamiskt ljus kan också vara en fin inredningsdetalj som kan lyfta ett rum mer än en mönstrad tapet.

"Det är utan tvekan inom ljus och ljud som utvecklingen sker."

Han får medhåll av Dennis Lundell, vd och ägare till smarta hem-experten Aloud. I företagets showroom på Birger Jarlsgatan visar han upp en rad prestigefulla utmärkelser; inte minst Best HomeWorks Projects från Lutron Awards, och dessutom tre priser från senaste upplagan av Cedia Smart Home Awards. Priser som faktiskt innebär att Aloud utan att överdriva kan kalla sig ”världsmästare i ljusstyrning”.

– Det är utan tvekan inom ljus och ljud som utvecklingen sker. Ljudet, som högtalare och liknande, ska vara dolt, och inom ljus är det populärt att sätta färdiga scener.

Dennis tar fram en app i mobiltelefonen som med ett enkelt tryck förändrar ljuset i hela lokalen.

– Oftast vill man ha ett något kallare och starkare ljus på dagen när man arbetar, medan man vill ha en varmare ton på kvällen. Att helautomatisera belysning med exempelvis sensorer är inget vi rekommenderar. Det blir lätt fel om kvällsbelysningen går på redan klockan två på eftermiddagen i januari eftersom det blir mörkt ute då. Då är det bättre med en vacker knappsats på väggen eller en smidig mobil-app.

Utöver smart ljus och ljud handlar mycket om lösningar som egentligen inte syns så mycket, som värmestyrning och ventilation. Och säkerhetsaspekter som nyckelfria lås och olika larmstyrningar. I branschen finns det också stora förhoppningar på hur AI ska kunna göra de intelligenta hemmen ännu smartare.

– Vi är bara i början av AI-utvecklingen. I bland annat tv-apparater används AI för att göra bilden bättre, men vi ser ännu inga helhetslösningar. Däremot kommer det många nya spännande produkter nu efter några tröga år med både pandemi och komponentbrist, säger Dennis.

Text: Oskar Hammarkrantz
Foto: Aloud/Flic

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.