
Svenskt Tenn firar ett sekel av design med ny bok
I ett sekel har Svenskt Tenn varit en inflytelserik aktör inom svensk och internationell design. Efter hundraårsjubileet lanseras nu ”Svenskt Tenn: Interiors”, en omfattande bok som utforskar Svenskt Tenn historia och det arv som grundaren Estrid Ericson och designer Josef Frank lämnat efter sig.
”Svenskt Tenn: Interiors” är ett verk som sträcker sig över 400 sidor och innehåller mer än 500 bilder, inklusive föremål, möbler, skisser och textilier samt privata fotografier från Estrid Ericsons och Josef Franks fotoalbum. Boken skildrar företagets resa från dess start, med särskilt fokus på Estrid Ericsons roll som pionjär och kvinnlig entreprenör under 1920-talet.
Huvudredaktören Nina Stritzler-Levine, konsthistoriker och författare, har grävt djupt i Svenskt Tenns arkiv för att sammanställa detta verk.
– Denna vackra bok, omsorgsfullt designad av Irma Boom, introducerar fängslande ny information om ett företag som är särskilt relevant idag. Internationellt är Svenskt Tenn framför allt känt för Josef Franks formgivning och för butiken i Stockholm, men för mig är hela den hundraåriga historien en uppenbarelse, berättar Nina Stritzler-Levine.
Förutom Ninas insikter innehåller boken bidrag från andra författare som utforskar olika aspekter av Svenskt Tenns historia. Ulrica von Schwerin Sievert presenterar till exempel tidigare opublicerade brev från Josef Frank som kastar nytt ljus över hans personliga och professionella liv.


Thommy Bindefeld, Senior Advisor på Svenskt Tenn, är stolt över den nya boken.
– Det har skrivits mycket om både Estrid Ericson och Josef Frank genom åren men det har aldrig publicerats en heltäckande bok om företaget Svenskt Tenn. Jag beskriver ofta Svenskt Tenn som en diamant med många fasetter, och även för oss som arbetar på företaget idag presenterar denna bok flera nya fasetter på Estrid Ericsons livsverk.
Vad för ny information om Svenskt Tenn får man ta del av i den här boken?
– Eftersom detta är den första boken någonsin om företaget Svenskt Tenn, så innehåller den en enorm mängd ”ny” information. Inte bara en större bild av Estrid Ericson och Josef Frank, både på ett personligt plan och om deras yrkesliv men också en täckande bild av företagets 50 år efter Estrid Ericson, där till exempel Ann Wall som var vd i 20 år från 1979 porträtteras på ett väldigt fint sätt. Hennes historia har aldrig tidigare skrivits och även vår samtida historia finns nu dokumenterad.
Tre anledningar till att Svenskt Tenn varit en av Sveriges mest inflytelserika aktörer inom designvärlden?
1. Estrid Ericson – En unik visionär, entreprenör, företagsledare och kreatör med en förmåga att hitta samarbetspartners som tillsammans med henne skapade en estetik och ett uttryck som gett en plats i den svenska designhistorien.
2. Josef Frank – En av mellankrigstidens främsta arkitekter som vid 50 års ålder tvingades lämna sitt hemland 1933 på grund av antisemitismen och som sedan lämnade Sverige för New York 1941 på grund av rädslan för vad som skulle hända efter den Nazistiska ockupationen av Norge och Danmark.
En oerhört mångsidig formgivare som skapade en tidlös stil både i form av möbler, produkter, textilier, tapeter och mattor.
3. Kjell och Märta Beijers stiftelse – Estrid Ericson sålde 1975 sitt livsverk Svenskt Tenn till stiftelsen, ett avgörande beslut för hennes önskan att Svenskt Tenn skall kunna leva vidare ”för alltid”. Att företaget ägs av en stiftelse innebär att det inte finns någon privat ägare och att företaget inte kan säljas i framtiden. Genom detta ägarskap kan alla beslut tas väldigt långsiktigt och välgrundade. Genom ägarskapet kan målsättningen att värna arvet efter Estrid Ericson och Josef Frank säkras liksom att värna det svenska hantverket. Att allt överskott från verksamheten dessutom delas ut till allmännyttig forskning bidrar också till att Svenskt Tenn blivit en viktig aktör.


Varför tror du att Josef Franks ikoniska mönster fortsätter vara populära år efter år?
– Av de ca 250 mönster som Frank skapade så ritade han ungefär 60 av dessa (många av dessa finns i sortimentet idag) under sina år i New York. Mitt under brinnande världskrig med allt vad detta innebar både för världen och för honom personligen. Att skapa dessa mönster måste, enligt mig, ha varit ett terapeutiskt sätt för honom att ”försvinna iväg” från verkligheten och in i fantasins värld. Jag tror att just detta är det som gör att vi alla älskar hans mönster, man försvinner in i hans mönstervärld, som består av färg, fantasi och glädje. Få andra mönster kan sprida den glädjen som Franks mönster gör, berättar Thommy Bindefeld.
Med inspirerande bilder och design av formgivaren Irma Boom, känd för sin nytänkande bokdesign, beskrivs ”Svenskt Tenn: Interiors” inte bara som en bok utan också ett samlarobjekt för designentusiaster och historieintresserade.
I vilka hem passar den här boken?
– Boken är både en historisk dokumentation, ett uppslagsverk och en ”bilderbok”. Det är ca 500 bilder, varav många aldrig tidigare visats. Mitt svar blir därför: I vilket hem skulle inte den här boken passa?
Publikationen ges ut i samarbete med bokförlaget Phaidon och kommer att vara tillgänglig både online och i den fysiska butiken på Strandvägen från och med den 2 april.
Text: Johanna Jansson
Foto: Pressbilder