MAT & DRYCK

”Champagne handlar om njutning”

Champagneexperten Richard Juhlin om sitt livs bästa dryckesupplevelse, framtidens topp-bubbel och vilka viner du ska välja till vårens festligheter.

Vilken champagne dricker du när du ska fira något stort?

– Det beror på tillfället – vilka firar med mig, var befinner jag mig och vilken årstid och tid på dygnet är det? Mina champagneval baseras på vilken champagne jag tror kommer att prestera bäst just den dagen. Champagne är nämligen vinvärldens kameleont och formar sig efter den miljö och det ögonblick den avnjuts.

Vilket typ av glas är bäst att dricka mousserande ur?

– Historiskt sett har de flesta champagneglas varit uselt utformade, endast med bubblorna och det estetiska i åtanke. Eftersom champagne är världens mest sublima och mångfasetterade vin är det viktigt att ha en bred del mitt på glaset för att aromerna ska kunna förflyktigas från vinet och en relativt liten öppning som fångar in champagnens vackra bouquet. Idag finns en tendens att göra alltför stora kupor där champagnen snabbt blir avslagen. Själv använder jag mina egna Reijmyreglas som jag utformat efter min egen näsa efter flera tester med ögonbindel.

Vilket är ditt livs bästa dryckesupplevelse?

– När jag drack min enda 100-poängare av de 16 600 unika champagner jag provat. 1928 Pol Roger Blanc de Blancs Grauves hade sin perfekta dag i mars 2003. Jag hade hört att detta vin skulle vara exceptionellt piggt och ljust, men att det skulle se ut som en 10-åring och smaka som en kombination av Greta Garbo och Michelle Pfeiffer med historiskt djup och osannolik skönhet hade jag aldrig kunnat drömma om. Doften var vackert sammanflätad med toner av lime, lindblom och liljekonvalj. Smaken var frisk med en underbart oljig fruktighet som varade i minuter. Doften var så intensiv att det var omöjligt att hålla tillbaka tårarna. Den redan fenomenala arombuketten breddades i munnen med exotiska toner av kokos, papaya och mintchoklad. Den här flaskan stod på toppen av sitt liv just den dagen och jag måste erkänna att jag inte trodde att något vin skulle kunna beröra mig så djupt som det gjorde den kvällen.

Med tanke på klimatförändringarna – hur påverkas regionen Champagne och dryckestillverkningen?

– Det är omöjligt att veta exakt, inte minst eftersom vi inte vet hur stora och snabba klimatförändringarna kommer att bli. Paradoxalt nog är det något varmare klimatet en välsignelse för champagneodlarna eftersom druvorna till de enklare standardchampagnerna, som står för merparten av deras ekonomi, är mer mogna och rikare från start. Däremot blir klassiska årgångschampagner som ska lagras i en mansålder färre och färre. Eftersom Champagne är världens finansiellt starkaste vindistrikt ligger man i framkant när det gäller forskning som ska motverka klimatrelaterade svårigheter. Folket i Champagne är mästare på att anpassa sig och ser möjligheter i stället för problem.

Vilka nya regioner kommer göra framtidens topp-bubbel?

– Champagne är så unikt i fråga om jordmån att distriktet alltid kommer att vara i en klass för sig, men redan nu gör Tasmanien, Nya Zeeland och södra England rena och fina mousserande viner. Men de kostar alldeles för mycket jämfört med originalet.

Kan Sverige någon gång producera bra mousserande vin?

– Om klimatförändringarna fortsätter i samma takt kommer det antagligen göras riktigt bra mousserande viner från de kalkrika jordarna i Skåne och framför allt på Öland och Gotland. Men idag går nordgränsen för bra mousserande vin i södra Tyskland, så det lär dröja ett tag.

Vilken mat kombineras bäst med champagne?

– Champagne är stjärnkockarnas favoritdryck eftersom den kan kombineras med nästan allt som är raffinerat och finstämt. Ljust kött, svamp, sparris, rödbetor, físk och skaldjur är klassiker, men även ägg och ost är lysande partners till champagne. Men man bör akta sig för är desserter, då sötman gör champagnen sur.

Champagne är stjärnkockarnas favoritdryck eftersom det kan kombineras ihop med nästan allt som är raffinerat och finstämt.

Bästa budget-champagnen?

– Guldkula, men eftersom jag har ett finger med i spelet så säger jag Launois Grand Gru Blanc de Blancs. Annars tycker jag inte att man ska stirra sig blind på priset utan hellre dricka lite mindre och vara färre personer på en årgångschampagne exempelvis från Bollinger, Pol Roger, Deutz eller Taittinger. Njutningen blir så mycket större och det är njutning som champagne handlar om.

Du har skapat en serie franska alkoholfria viner. Hur görs ett bra alkoholfritt vin?

– De flesta som gör alkoholfria viner har fått för sig att smakrikedom och bombastisk frukt är det viktigaste. Jag började i en annan ände. Jag ville undvika de bitoner och orenheter som många alkoholfria viner har, och letade istället upp högklassiga franska chardonnayviner med frisk syra och eleganta aromer innan de avalkoholiseras på världens främsta anläggning där så lite som möjligt av aromerarna går förlorade i den varsamma processen.

Vilka bubblor ska man välja till…

… det mindre sällskapet på valborg?
– Se till att sällskapet har ett visst intresse av kvalitet. Annars är det som att ’servera pärlor för svin’. Testa gärna två olika sorter sida vid sida och be Systembolagets kunniga personal om tips eller läs mitt Tasting Library i Champagne Club.

… det större sällskapet på studentmottagningen och bröllopsminglet?
– Här har jag full förståelse för om man väljer ett billigt mousserande vin eftersom fokus är på annat än drycken. Det kan även bli lite väl kostsamt att servera årgångschampagne till så många gäster. Se givetvis till att du serverar mousserande både med och utan alkohol.

… som gå bort-present?
– Ge bort en bok om champagne så att de själva kan välja rätt sort. Kunskap är den bästa vägen till ökad njutning.

Text: Richard Juhlin
Foto: Magnus Ragnvid/Pexels

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.