MAT & DRYCK

En del av Sicilien på Östermalm

Oliver Bonaccorso om drömmen att öppna egen restaurang, den familjära sicilianska matkulturen och kommande signaturrätter på menyn.

Syskonparet Oliver och Felicia Bonaccorso har nyligen öppnat en siciliansk osteria på Runebergsgatan, ett projekt som förverkligar en dröm de haft i många år. Med rötter i Sicilien, har syskonen vuxit upp med dofterna från deras farmor och recept som har gått i arv genom generationer. Varje rätt på menyn beskrivs som en hyllning till de sicilianska kvinnorna som format matkulturen på Sicilien i århundraden.

– Vi var väldigt nära vår farmor och farfar. Restaurangens namn Bonaccorso, är vårt familjenamn och ett sätt att hedra dem, vår familj och den tradition vi vuxit upp med, säger Oliver.

Oliver har en gedigen bakgrund inom restaurangbranschen. Senaste sju åren har han jobbat på Trattoria Montanari på Grev Turegatan, och är dessutom utbildad sommelier.

– Jag är väldigt tacksam för tiden på Montanari och har lärt mig mycket där. Men jag och Felicia har alltid drömt om att ha en egen krog. Så när vi hittade den här lilla lokalen slog vi till.

Syskonen har tidigare jobbat tillsammans på restaurang, och deras pappa har en lång krogbakgrund från bland annat Trattoria Villa Romana och Tre Santi. Nu ska de alla jobba ihop på osterian – tillsammans med erfaren kökspersonal och kockar, varav de flesta också är från Sicilien.

Vad utmärker en siciliansk osteria?

– På en osteria brukar det vara en kortare meny och att man utgår från det som finns i säsong. Ju längre söderut man kommer i Italien desto mer kaotisk, både på gott och ont. Det som är det sicilianska för mig är den personliga, avslappnade och familjära känslan. Att komma till oss vill vi ska vara som att komma hem till någon i en by på Sicilien. Man ska gå därifrån och känna att man har haft det roligt.

Vad är specifikt för det sicilianska köket?

– Maten på Sicilien har influenser av det arabiska, spanska och italienska köket. Generellt finns en exotisk kryddning, som russin och pistagenötter från det arabiska köket. Det sicilianska köket är fräscht med mycket fisk. Tonfisk, svärdfisk, bläckfisk och sardeller. Flera av våra produkter som olivolja och tomater är lokalt inköpta från olika delar av Sicilien.

Vad tror du kommer bli era signaturrätter?

– Aubergine är vanligt i det sicilianska köket, och jag tror vår ”Parmigiana”, en auberginegratäng med tomater, parmesan och mozzarella kommer bli uppskattad. Bland pastorna har vi ”Caserecce”, en klassisk siciliansk pasta med ragu på salsicca och fänkål. Tror även starkt på våra svärdfiskrullader med bland annat pinjenötter och vitlök. Och till dessert våra cannolis med söt ricottaost, choklad och pistage.

Bonaccorso, Runebergsgatan 1.

Text: Johanna Jansson
Foto: Pressbilder

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.