MAT & DRYCK

”Vi vill att folk ska vallfärda till Östermalmshallen”

Krögaren Elias Karroum om nya italienska restaurangen Gabagool, baren på balkongen och hur kärleken till svensk husmanskost fått blomma ut i krogen Hedvig.

Med ett flertal restauranger i Östermalmshallen – bland annat Beirut Café och Bistro du Passage – är Elias Karroum något av en veteran i den klassiska saluhallen. Nu växlar han upp ytterligare, med nya italienska restaurangen Gabagool och krogen Hedvig som serverar svensk husmanskost.

– Jag vill att man ska kunna äta mat från hela världen här inne, och inte bara fram till klockan sju. Hallen ska leva även på kvällarna, säger Elias Karroum.

Nästa stora satsning heter Gabagool – en italiensk restaurang med tydlig inspiration från romerska pastakök och amerikansk populärkultur.

– Namnet är hämtat från tv-serien The Sopranos. Det är Tony Soprano som säger att han vill ha ’gabagool’, alltså capicola – en sorts italiensk skinka. Vi fastnade för namnet direkt, säger Elias med ett skratt.

Restaurangen öppnade i april och kommer att ha öppet sju dagar i veckan, från halv tio till sent på kvällen. Fokus ligger på focaccia och olika sorters pastarätter.

– Vi har en otroligt duktig kille som bakar focaccia – Mamoon – som har utbildat sig i Rom och arbetat där i drygt åtta år. Hans deg jäser i 48 till 90 timmar. Det ger ett luftigt, riktigt bra bröd som han bakar av under hela dagen – inte bara en gång på morgonen.

Utöver restaurangen kommer det även finnas en charkdisk ut mot hallen med allt från ostar och olivolja till färdiga rätter.

– Det ska kännas som att man kliver in i ett italienskt hål-i-väggen-ställe i Rom. Man ska kunna sätta sig ner, ta ett glas och bara njuta.

Snart öppnar Elias Karroum även Hedvig. En svensk restaurang på övervåningen i hallen, som serverar både lunch och middag.

– Det blir en klassisk husmanskrog – med allt från stekt fläsk med löksås och raggmunk till fläsklägg med rotmos. Rätter som jag själv älskar. Det finns husman i hallen redan, men de har inte öppet kvällstid. Vi vill kunna servera husmanskost hela dagen.

Hedvig kommer också ha en livlig bar.

– Vi satsar på mycket svensk öl och klassiska drinkar. Det ska vara ett ställe man kan slinka in på efter jobbet, dricka lite vin och kanske äta lite köttbullar innan man går hem.

Han beskriver restaurangen som en naturlig plats att ta med utländska gäster till.

– Östermalmshallen är otrolig vacker, vi ligger mitt i stan och har en perfekt möjlighet att visa upp svensk matkultur på riktigt. Vi vill att folk ska vallfärda hit.

Text: Catharina Swartz
Foto: Pressbilder

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.