PROFILER

”Jag känner mig hemma på Cassi”

För Cecilia Gave, vd för Stockholms Auktionsverk, har det stimmiga hörnet på Narvavägen länge varit en trygg punkt.

Cecilia Gave rör sig vant i sitt andra vardagsrum. Förbi bord med rödrutiga dukar, porträtt på franska fotbollsstjärnor, inramade Gauloises-paket och mintgröna porslinshandfat i entrén. Här, på restaurang Cassi på Östermalm, har tiden stått still sedan 1970-talet.

– Här finns ingen bordsservering, maten serveras på samma röda plast¬brickor och menyn på den svarta tavlan är nästintill oförändrad. Det är till och med samma familj som driver stället, säger hon och slår sig ner vid det runda stambordet, där allt från födelsedagar till familjemiddagar och olika högtider har firats.

– Jag känner mig hemma här. Det är alltid bullrigt, hemtrevligt och familjärt. Här samlas hela släkten, från barnbarn till morföräldrar. Och alltid med steak minute med extra bearnaisesås. Jag tror knappt jag visste att det fanns annat på menyn innan vuxen ålder.

Cecilia Gaves relation till den klassiska kvarterskrogen på Narvavägen sträcker sig över generationer.

– Det var min pappa som först hittade hit för snart 50 år sedan. Han är fransman och jobbade på franska ambassaden runt hörnet. Det här var ett av få ställen i Stockholm som serverade pommes frites på den tiden, vilket såklart gladde den nyinflyttade fransmannen.

Hon tar en klunk av kaffet och funderar.

– Det franska arvet är djupt rotat i mig. Släktbanden och maten har alltid stått i centrum i min familj. Det är nog därför jag trivs så bra här på Cassi. Och så har jag alltid trikoloren på bordet när vi äter middag tillsammans hemma hos mig, säger hon och skrattar.

En försiktig vårsol skiner in genom restaurangens stora fönster. Det är tidig onsdagsmorgon och Cecilia Gave slänger ett öga på arbetstelefonen bredvid kaffekoppen. Som vd på Stockholms Auktionsverk är hon i full gång med att planera vårens auktioner, men även framtiden för världens äldsta auktionshus. En hisnande uppgift, berättar hon, trots sina dryga 20 år inom mediabranschen, varav hälften tillbringats i olika chefspositioner på MTG och Viaplay Group.

Det franska arvet är djupt rotat i mig. Släktbanden och maten har alltid stått i centrum i min familj.

– Här förenas mitt intresse för antikviteter och historia med en lockande affärsmässig utmaning – det är mitt drömjobb. När styrelseordföranden ringde och erbjöd mig jobbet skrek jag rakt ut i luren, säger hon och ler.

– Men jag kan inte tänka för mycket på kulturarvet, då blir jag nästan överväldigad av ansvaret över att förvalta det. Bland våra kunder finns Gustav III, Carl Michael Bellman och Selma Lagerlöf. Vi har sålt föremål från epoker som barock, rokoko och gustavianskt när de fortfarande var samtida.

I fjol firade Stockholms Auktionsverk 350 år, samma år blev Cecilia Gave en del av bolaget med uppgiften att föra det anrika varumärket in i framtiden. En stor del av det arbetet handlar om att skapa relevanta auktioner som kan locka en ny generation till auktionssalarna. I höstas anordnades exempelvis välgörenhetsauktionen The Avicii Collection, där över 250 av artisten Tim Berglings personliga föremål auktionerades ut, till förmån för stiftelsen The Tim Bergling Foundation.

– Det var speciellt och känslosamt, men också väldigt fint. Det blev en hyllning till Tim och auktionen besöktes av både vänner och familj. Men också av fans från hela världen, och många av dem hade sitt livs första auktionsupplevelse när de kom in på Nybrogatan 32, berättar Cecilia Gave och minns ett annat stort ögonblick:

– I vintras sålde vi terrakottaskulpturen ’Flodguden’ för över 4 miljoner. Ett nyupptäckt verk av Johan Tobias Sergel som till och med fick de mest erfarna specialisterna att tappa andan. Det gick som ett sorl genom organisationen när den lämnades in, då vet man att det dykt upp något unikt.

Var kommer ditt antikintresse ifrån?

– Mycket kommer från mina föräldrar som alltid inrett med arvegods och antikfynd. Från sablar på väggarna till rokoko-fåtöljer. Mamma var länge även en del av Antikskolan, som Stockholms Auktionsverk höll i. Att ha kunskap om sin historia var alltid viktigt hemma.

Vilket är ditt drömfynd på auktion?

– Just nu jagar jag golvlampan ’Stora kamelen’ från Svenskt Tenn och en äppelformad ishink av Ettore Sottsass, som även den såldes av Svenskt Tenn under 60-talet. Och får jag drömma helt fritt skulle det vara en landskapsmålning av August Strindberg eller vad som helst av Vilhelm Hammershøi.

Cecilia Gave
Gör: Vd på Stockholms auktionsverk, som är världens äldsta auktionshus.
Familj: Stor. Den närmaste familjen består av man, två barn och hund.
Ålder: 42 år.

Text: Isabelle Brandhofer
Foto: Andreas Johansson

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.