Tecken på stabilisering med något fler avslut

Nu när sommaren är över och bostadsmarknaden har startat upp igen för höstsäsongen kan vi konstatera att prisbilden börjar klarna. Vårens förväntningar om fallande priser har tydligt infriats och vartefter de begärda priserna har justerats kommer vi allt närmare en balans mellan köpare och säljares förväntningar.

Av historiska mönster kan man lära sig hur en priskorrigering brukar gå till. Det vanliga är att den inleds med en period av tvekan. Säljarna vill först inte acceptera att priserna har gått ner medan köparna inte vågar lägga bud innan de vet vad som är rätt pris.

En priskorrigering som den vi ser nu brukar normalt ta 3-6 månader innan en ny nivå har etablerats. Denna gång inleddes nedgången i början av april. Vi kan redan nu i september se att de begärda priserna på Hemnet ligger närmare 20% lägre än vad de gjorde i mars och att avsluten landar på ungefär samma nivå. Det skulle i så fall stämma ganska så väl med de dystrare av bankernas prognoser. Ofta blir dock marknaden initialt överkorrigerad innan köpare och säljare kan se en tydlig prisbild. Då brukar de köpare som har stått på sidlinjen och avvaktat åter våga sig in i marknaden och omsättningen ökar igen. För den som kan agera tidigare än så har det därför visat sig att man många gånger köpa till lägre priser då än efter det att prisbilden har klarnat tydligt i statistiken.

Vår prognos är att vi kommer att se en stabilisering av prisbilden strax efter valet i september då Riksbanken har lämnat besked om höstens räntehöjning och kring räntebanan framåt. Det lär dock dröja fram till februari innan hjulen börjar snurra på allvar när vi förhoppningsvis ser en avtagande inflation och därmed slutet på räntehöjningarna.

Det viktigaste för dig som skall byta bostad är egentligen inte vilket pris du får när du säljer utan vad den faktiska mellanskillnaden blir. Om du köper och säljer i samma marknad och prisbilden är stabil kan det till och med vara så att du har tjänat på att priserna är lägre. Mindre vinst ger mindre skatt och mellanskillnaden kan därmed till och med bli mindre än om priserna inte hade korrigerats. Framför allt om du skall köpa en större bostad.

I oroliga tider är det viktigare än någonsin att du har en erfaren mäklare vid din sida. Lagerlings har förmedlat bostäder på Östermalm sedan 1947 och det är därmed långt ifrån första gången som vi ser oro på bostadsmarknaden. Vi kan vägleda dig rätt och vi vet hur man skall få till en affär där både köpare och säljare blir nöjda trots det utmanande marknadsklimatet. Vi har varit med förr och all erfarenhet kommer dig till godo när du köper eller säljer genom oss.

Tveka inte att höra av dig till någon av våra erfarna fastighetsmäklare om du står i begrepp att byta bostad här på Östermalm.

Vänligen,

Richard Lagerling
Fastighetsmäklare

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare och vi är experter på just din stadsdel. Lämna gärna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.