Nu minskar utbudet igen. Hur kommer det sig?
Utbudet är till stor del en effekt av hur pass stort förtroende säljare och köpare känner för bostadsmarknadens utveckling. Om marknaden förväntar sig att priserna ska gå ner väljer de allra flesta att sälja sin bostad innan de vågar köpa en ny. På motsvarande sätt vill man köpa nytt innan man säljer om man tror att priserna ska gå upp igen. Eftersom statistiken för de senaste månaderna visar att priserna återhämtat sig något och att tendensen inte längre är sjunkande, väljer allt fler att vänta med sin försäljning.
Vi mäklare som dagligen träffar köpare och säljare märker en väldigt tydlig tendens. I höstas ville alla sälja först och kände stor osäkerhet. Nu är osäkerheten mindre och många väntar istället med att sälja. Nu är många snarare osäkra på om de ska hitta rätt bostad att flytta till, eftersom utbudet minskat med närmare 30% jämfört med för tre månader sedan. Utbudet är alltjämt större än för ett år sedan, men tendensen är tydlig.
Vad tror du om priserna framöver?
Personligen gissar jag att vi kommer se en viss kortsiktig rekyl i takt med att spekulanterna frustreras över att utbudet minskar igen. Efter förra årets turbulens finns ett uppdämt behov av att byta bostad. Eftersom många avvaktat under 2017 tror jag vi kommer att få se en vår med betydligt snabbare avslut och något högre priser. Vi märker redan att budgivningarna är tillbaka igen. På ett par års sikt tror jag dock på stillastående priser.
Vågar man köpa innan man har sålt?
Det är svårt att ge råd om huruvida man vågar köpa innan man sålt i dagens marknad. Generellt kan man säga att om du har en bostad som inte har stora brister och är rätt värderad av en kunnig mäklare vågar du köpa innan du har sålt. Till skillnad från i höstas säljer vi idag allt så länge priset är marknadsanpassat. Se dock till att ha minst tre månader tills du ska tillträda din nya bostad, eftersom de flesta banker kräver att du sålt innan du tillträder nya bostaden. Det är bra att ha en god tidsmarginal för att inte ta onödig risk.
Går priserna ner om räntan går upp?
Den största prispåverkande faktorn i bostadsmarknaden är naturligtvis boendekostnaden. Om räntan skulle stiga kraftigt, kommer priserna helt klart påverkas. Vi såg tydligt i höstas den effekt amorteringskravet hade på priserna, framförallt på de mindre lägenheterna. När det gäller större objekt påverkas marknaden även av andra faktorer, så som börsutveckling, framtidstro och inte minst utbud. Professionella marknadsbedömare spår att det kommer att dröja innan räntan höjs, men vi bör helt klart räkna med en viss normalisering av räntenivåerna i framtiden.
Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?
Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.