I ett showroom en halvtrappa ner från gatuplan ligger en lugn och fridfull oas på Riddargatan. På Bert Van Hoecke Interiors faller ljuset utifrån på mjuka textilier i beige, vackra marmorvaser och ett organiskt format mörkgrönt soffbord i materialet stucco. Naturligtvis står här också en ask belgisk choklad. Med en fot i Sverige och den andra i Belgien och Frankrike har inredningsdesignern Bert Van Hoecke hittat sin nisch på den svenska designmarknaden.
– Mina kunder är trötta på att se samma typ av inredning hela tiden. Det belgiskfranska och skandinaviska designspråket har gemensamt att de söker upp det sparsmakade och jobbar med stillhet kring objekt. Men i Sverige går man för långt med att skala bort. Det finns nästan ingen form kvar.
Och visst är det så, det ligger en internationell västeuropeisk aura över de designobjekt runt oss i hans showroom. Mer nyanser, skarpare kontraster och ett elegantare formspråk.
– Man behöver inte göra någonting galet, men svenskar borde våga mer och tro på sig själva. I Sverige krävs det att en auktoritet säger att något är bra innan alla vågar följa efter. På franska heter det att man ska känna en ’coup de foudre’, att känna en blixt från ovan, som när man blir förälskad i något. Svenskarna måste tillåta sig själva att känna det.
Bert Van Hoecke är född och uppvuxen i Belgien. Han är utbildad språkvetare i grunden och talar sex språk. Det var just språkintresset och de medföljande studierna i kultur- och konsthistoria som fick honom intresserad av design.
– Språk och kultur hänger samman och ger tillgång till en helt ny värld. Man snappar upp kulturella referenser om man är insatt i språket. Därför blev lingvistik min inkörsport till design och inredning.
Hur fungerar samarbetet mellan dig och dina kunder?
– När en kund tagit kontakt gör jag tidigt ett hembesök, annars blir det som att klippa någons hår utan att ha sett ansiktet. Vi går igenom olika förslag och sedan gör jag olika sammanställningar som kunden får godkänna. Oftast sätter jag ihop ett helt koncept för boendet, det är sällan någon bara vill köpa en kudde. Vissa kunder har ibland redan en möbel som de vill bygga inredningen kring. Då börjar vi där och jobbar utifrån det. Exempelvis inredde jag en gång ett boende kring ett bord, som personens före detta partner inte gillade, men som min kund nu ville skulle stå i centrum när de separerat.
Ett av hans favoritprojekt var när han fick helt fria händer att inreda en Lagerlings-kund nya boende.
– Då kände jag mig stolt. När jag inreder utgår jag från färg, form och kvalitet snarare än föremålen i sig.
Bert Van Hoecke betonar vikten av att ha en röd tråd som skapar harmoni i hemmet. Och hur viktigt det är att jobba med gedigna hantverksföremål.
– Jag arbetar med handgjorda premiumobjekt från Belgien och Frankrike. Och det är verkligen hantverk på riktigt, inte något som till 70 procent är gjort av maskiner och som sedan blivit lite sandpapprat för hand. I de länderna är hantverkstraditionen en nationell stolthet. Där är hantverkarna de stora stjärnorna, inte formgivarna. Det är samma person som letar upp material, sågar, bygger, slipar, målar och slutligen paketerar.
Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?
Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.