Grev Turegatan får en touch av Latinamerika när Erika Goytizolo och tidigare Bistro Jarl-krögaren Per Nordlind öppnar restaurang Canta Lola i höst. Vi fick en pratstund med Erika som bjuder på sitt hemlands smaker på menyn.
Hej Erika! Vad betyder Canta Lola egentligen?
– Lola är en förkortning av mitt mellannamn Lourdes, så det har alltid varit en del av mig, men gömt. Nu kommer namnet ut som ett alter ego! Min Lola är en naturkraft. Hon lever, skrattar, sjunger, njuter. Hon tar plats och är stolt. Jag vill också vara så, och jag tror att många känner igen sig i det. Canta betyder ”sjung” så det blir Sjung Lola. Jag kom på namnet när jag dagdrömde och jobbade med projektet hemma i köket. Det lät så rätt, så glatt, hoppfullt och starkt.
Varför öppnar ni på just den här adressen? Lokalen är ju lite gömd vid tunnelbaneuppgången?
– Några vänner till oss hade hört att vi letade efter en restauranglokal och tipsade. Vi hade önskat något lagom centralt, men inte definierat riktigt hur. Vi var flexibla med att kunna anpassa vårt utbud efter lokalen och möjligheterna.
Hur har ni tänkt kring inredningen i lokalen?
– Känslan är varm, välkomnande, med fina inslag av kulturen vi kommer ifrån.
Vilka har ni jobbat med när ni tagit fram konceptet för Canta Lola?
– Det fina är att det inte är något koncept. Det är ett hjärteprojekt och en reflexion av ett liv, smaker, ursprung och erfarenheter. Det har funnits i tankarna länge och formats så att det nästan har en egen personlighet. Vi hade turen att träffa underbara Maja-Li Torekull som fick ihop alla våra tankar och önskemål på hur vi ville att vår lokal skulle upplevas. Hennes privata och professionella erfarenheter utomlands från bland annat Latinamerika gjorde hennes tolkning naturlig och självklar. Hon har varit vår trygghet genom projektet och så engagerad att hon kallar det sin egen ”baby”.
Hur har ni arbetat med loggan?
– Jag gjorde det lite svårt för mig och letade bland mindre etablerade talanger inom grafisk design/branding. Någon som lyssnade och kunde få fram den starka essensen som vår Lola har. Efter en del sökande träffade jag Sara Norrbom Nortudio.se En otrolig kvinna och ung entreprenör. Efter första mötet var vår kemi så synkad att jag förstod att det var hon som skulle göra loggan. Och det blev så rätt.
Hur kommer restaurangteamet se ut?
– Vårt team växer fram sakta men säkert. Jag har lämnat några sista kort öppna för att se om livet levererar ett par till fina och självsäkra individer att komplettera vårt team med. Men de som redan finns på plats har olika nationaliteter, erfarenheter och kommer att ge sitt bidrag till helheten. Rekryteringsgrunden och principerna utgår från min egen och Pers arbetsmoral: prestigelöshet, ambition, lyhördhet, noggrannhet, respekt och stolthet för yrket och kärlek till det man gör och att man gör det med glädje.
Berätta om er nyanlända kökschef!
– Vi är glada och lättade att vår kökschef nu har tagit sig tillbaka till Sverige från Buenos Aires. Det var ett kapitel för sig att ordna hennes arbetstillstånd under pandemi, flygförbud och lockdown. Hon heter Manuela Carbone och ska snart fylla 24 år. Hur vi träffades och historien kring det innehåller en del galna tillfälligheter som får en att fundera kring meningen med allt och hur liten världen är.
Vad vill du gästerna ska uppleva på Canta Lola?
– Vi kommer att sträva efter en lättsam naturlig, varm och glad miljö. Med allt kring maten på bordet, roliga samtal, härligt att dricka. Framför allt familjärt. Du kan komma in och beställa en vermouth eller pisco cocktail i baren med några smårätter till. Eller boka i matsalen för en hel middag med vänner, din älskling eller familj.
Musiken är viktig för er. Berätta!
– Det blir en del latin vibes i det hela! Så vi hoppas få se en del axlar hänga med i rytmen. Vi har jobbat med att bygga en bra akustisk grund på alla ytor av restaurangen så att ljudet ska kännas och upplevas på rätt sätt. Än så länge får vi hålla en anpassad distansering, men nån vacker dag hoppas vi kunna stå och dansa och vifta med servetterna upp in the air!
Du har varit ute och rest en del och besökt många restauranger. Vad har du tagit med dig hem i form av inspiration?
– Jag har haft turen att träffa och besöka en del vänner och nya bekanta i branschen i några städer mellan Lima, Madrid, London, Paris, Lyon Barcelona. Det är intressant hur de själva har gjort och format sin vision, tolkning och sitt utryck av peruansk mat. Det har varit ett lärorikt utbyte, definitivt. Jag har fått även en del råd och livsinspiration från några av de främsta kockarna i Peru. Men den smakbilden sitter även i mitt dna; Andernas matkultur som jag fick med mig av mina morföräldrar, och kustens smaker som jag växte upp med i Lima.
Hur väljer du råvarorna? Blir det chili från Chiligaraget i Nyhamnsläge?
– Vi kommer försöka hitta en sweet spot gällande råvaror. Helst så mycket lokalt så möjligt bland huvudråvarorna. Sen finns det några smaksättare och råvaror vi vill använda som kommer från Peru och grannländerna. De är inte lika populära som bananer, kakao eller avokado så att ha en del av det i vår meny känns ok. Chiligaraget blev jag kär i! Vi ska försöka hinna med ett besök dit snart igen.
Kan vi räkna med öppning i mitten på oktober?
– Si! Än så länge går allt enligt plan.
Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?
Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.