EXPERTIS

Konsten att planera en garderob

Inredningsexperten Jesper Wickström om hur man får ordning på klädförvaringen.

När man planerar sin nya bostad läggs ofta stor vikt vid kök och badrum – men även garderobslösningarna förtjänar uppmärksamhet. Snygg och praktisk förvaring förbättrar inte bara hemmets funktion utan kan även öka bostadens värde.

– Vi råder kunder som köpt en ny bostad att anpassa planlösningen efter människorna som ska bo där. Många Östermalmsvåningar byggdes för över 100 år sedan och dagens behov ser annorlunda ut. Det märks inte minst vad gäller garderober. På den tiden ägde man kanske fyra kostymer och några få klädesplagg. I dag har de flesta otroligt mycket kläder. När vi ritar om planlösningar viks ofta en stor yta till just klädförvaring, berättar Jesper Wickström som driver designstudion Planoform på Karlavägen.

Det första steget i att planera en garderob är att fundera på hur mycket kläder man faktiskt har.

– Ofta anpassar man även vilken garderob som är till honom eller henne. Kvinnorna behöver längre utrymmen till sina fotsida klänningar och har ofta fler lådor för underkläder och toppar, medan männen vill ha mycket plats för att hänga upp skjortor och kostymer.

Oavsett om man bestämmer sig för att bygga ett helt dressing room eller en garderobsvägg i sovrummet är det viktigt att lösningen ger en tydlig överblick över plaggen – och att man lätt kommer åt dem.

– Man använder kläderna på ett bättre sätt när garderoben är organiserad och man faktiskt ser vad som finns.

Jesper Wickström – driver designstudion Planoform på Karlavägen.

 

PLANOFORM arbetar med de exklusiva italienska märkena Lema och Boffi, som bägge tillverkar modernt designade garderobslösningar som skräddarsys vid varje beställning.

– Det är en häftig kontrast med en modern garderob i en sekelskiftesvåning – och italienarna är otroligt skickliga. Både Boffi och Lema håller otroligt hög kvalitet och har lång erfarenhet av att bygga inredningar, vilket gör att de har lösningar för alla tänkbara önskemål. Har man använt ett gångjärn några hundratusen gånger under 30 års tid vet man vad som fungerar.

Man använder kläderna på ett bättre sätt när garderoben är organiserad och man faktiskt ser vad som finns.

Nuförtiden går det även att bygga in en hel del lyxiga detaljer i förvaringen. Boffi erbjuder exempelvis garderober som kläds i läder invändigt. Det finns också tekniska finesser.

– Hos Lema kan man lägga till ett rengöringssystem som utvecklats av Nasa. Det blir nästan som att man kemtvättar kläderna i garderoben. Jag blev själv förvånad över hur bra det fungerar.

Rätt belysning är också viktigt när man planerar en garderob.

– Man ser förstås kläderna bättre och om garderoben står i ett gemensamt sovrum kan det vara skönt att bara ha belysning där det behövs. Då kan en person gå upp och klä på sig på morgonen utan att störa den andra. Det kanske är en liten detalj, men i vardagen kan det göra stor skillnad. En välorganiserad garderob är en form av livskvalitet.

2 ANDRA GARDEROBSTILLVERKARE

POLIFORM: En annat berömt italienskt designmärke är Poliform, som finns hos Nordiska Galleriet. Likt Boffi och Lema är det främst moderna och strama garderober som står i fokus.

KVÄNUM: På Sibyllegatan hittar man svenska Kvänum, som tillverkat inredningar av hög kvalitet i över 100 år. Garderoberna går att få i både klassisk stil med pärlspont och ett mer modernt stramt utförande.

 

 

Text: Catharina Swartz  Foto: Planoform

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.