MARKNADSANALYS

Prisspridningen störst bland de större våningarna

Nu har det hunnit bli höst och marknaden är i gång för säsongen. I medias analyser skrivs om ett rekordstort utbud av bostäder samtidigt som även efterfrågan har ökat. Men vi som är verksamma här på Östermalm kan konstatera att marknaden är lite mer komplicerad än så.

Om man räknar antalet bostäder som är till salu generellt är antalet normalt för en höstsäsong. Vi kan konstatera att merparten av utbudet består av lite mindre lägenheter vilka i dag tar längre tid att sälja. Mycket beroende på att målgruppen till stor del består av yngre människor och dessa vill gärna sälja sin nuvarande bostad innan de vågar gå ut och lägga bud på en ny. Detta i kombination med att de yngre inte har hunnit göra bostadskarriär och därmed i högre utsträckning är beroende av lån. Även om räntorna är på väg ner är de fortfarande högre än innan inflationen tog fart. Detta skapar fortfarande ett visst motstånd då budgeten inte alltid räcker till det man drömmer om. Många letar därför längre i hopp om att den optimala bostaden ska komma till försäljning till ett pris som passar budgeten.

För de lite större lägenheterna över 100 kvadratmeter och de stora våningarna över 200 kvadratmeter lever marknaden ett lite annat liv. Här består målgruppen till allt större del av människor som inte är lika beroende av bolåneräntan, men å andra sidan ställer exceptionellt höga krav på sin nya bostad. Antingen bor man i en ännu större bostad eller i en större villa och vill in till stan. Denna målgrupp går bara på visning när allt stämmer. De har en lång lista med önskemål som måste uppfyllas för att det ska vara värt att ta steget och flytta.

Eftersom människor uppskattar ungefär samma saker ser önskelistan nästan alltid likadan ut.

Eftersom människor har en tendens att uppskatta ungefär samma saker ser önskelistan nästan alltid likadan ut. Högt, ljust och fritt läge, bra planlösning, stor balkong eller terrass och en förening med god ekonomi. Helst med garage. För den som letar efter något som detta upplevs utbudet inte alls som stort utan snarare som att det finns mycket litet att välja på.

Detta gör att prisspridningen för större lägenheter och våningar är mycket större än för mindre lägenheter. Eftersom alla letar efter i princip samma sak får de hem som uppfyller dessa kriterier väsentligt många fler bud och därmed också mycket högre priser. Det kan skilja mer än det dubbla mellan olika våningar av samma storlek beroende på dess egenskaper. Ibland mer.

Allt detta leder till att det är oerhört viktigt att din mäklare vet hur man gör en korrekt värdering. Hur man ska bedöma just din bostads egenskaper. Att kunna göra en bra målgruppsanalys och sätta rätt prisstrategi. Ska vi sälja under hand eller via Hemnet? Ska vi gå ut på marknaden nu eller till våren? En erfaren mäklare kan råda dig till bästa försäljningsstrategi och se till att din försäljning blir riktigt lyckad på riktigt.

Tveka inte att kontakta mig eller någon av mina kollegor om du går i tankar att köpa eller sälja ett hem här på Östermalm. Vi lovar att göra vårt bästa för att hjälpa till.

Vänligen,

Richard Lagerling
Fastighetsmäklare

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.