PÅ GÅNG

Svenskt Tenn firar 100 år på Liljevalchs

Ett sekel av designhistoria firas med en utställning som blir den största i sitt slag om Svenskt Tenns stolta arv.

Hur sammanfattar man ett sekel av designhistoria? Nyligen öppnade ”Svenskt Tenn: A Philosophy of Home” på Liljevalchs i Stockholm, en maffig utställning fördelad på 13 tematiska salar som omfattar unika föremål, inlån från internationella museer och privata samlingar och rariteter. Utställningen blir den största i sitt slag om Svenskt Tenns stolta arv.

– Att välja och prioritera har verkligen varit den största utmaningen, säger Thommy Bindefeld som är senior advisor på Svenskt Tenn.

– Det har aldrig tidigare gjorts någon utställning om företaget Svenskt Tenn, men flera om Josef Frank och några om Estrid Ericson. Eftersom det är dessa två personer som hela företaget bygger på så måste deras personliga historier ligga parallellt med historien om ett helt unikt företag.

Thommy Bindefeld berättar att planeringen av utställningen har pågått under lång tid.

– Inte nog med att arkivet i princip är tömt, det har lånats in föremål både från privatpersoner, andra museum, handlare och auktionshus.

Relationen mellan Svenskt Tenn och Liljevalchs sträcker sig hela vägen tillbaka till företagets start för 100 år sedan. Redan 1925 ställde Estrid Ericson ut i den anrika konsthallen, knappt tio år senare var Liljevalchs platsen för Josef Franks färgstarka debut för Svenskt Tenn, där bland annat den klassiska ”Liljevalchssoffan” visades upp för första gången.

– Varje rum på Liljevalchs kommer att berätta en del av historien. Svenskt Tenn har ett oerhört rikt arkiv fullt av både förlagor, föremål, bilder och tryckt material. Mycket av detta kommer finnas med i utställningen och mycket av detta har förmodligen ingen sett tidigare.

Finns det några överraskningar som ni har hittat längs vägen?

– Jag tror att mycket av det som visas på utställningen kommer bli överraskningar för många av besökarna. Många känner nog till delar av Svenskt Tenns historia men att få en sådan här bredd och djup på historien: starten 1924, när Kjell och Märta Beijers stiftelse förvärvade företaget 1975 till hur vi arbetar i dag med arkivet, samtida samarbeten och bevarandet av svensk hantverkstradition, det kommer ge en ny bild av Svenskt Tenn.

Text: Tom Cehlin Magnusson
Foto: Pressbilder

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.