PROFILER

”De är Östermalms bästa kemtvätt”

Anders Borg berättar om sin bok och avslöjar vilken som är hans favoritgata på Östermalm.

Östermalmsbon och den före detta finansministern Anders Borg har precis släppt boken ”Vart är vi på väg?”, om svensk ekonomi nu och framåt.

– Vi befinner oss i ett skede med stora internationella utvecklingar. Kinas konflikt med Taiwan och USA:s kommande presidentval. Tanken med boken är att ge en global kontext för svensk ekonomi, men också betydelsen för det egna hushållet. Och så några politiska tankar.

Vem vänder den sig till?
– Läsaren är någon som är intresserad av ekonomi och omvärlden och vill ha en djupare kontext. Antingen en företagare, en student eller bara en samhällsintresserad.

Du skriver att framtiden är ljus. Varför tror du det?
– Särskilt ljus är den om man råkar vara svensk och arbeta i den svenska ekonomin. Vi är bättre på omställning och sammanhållning än till exempel USA. Vi har en fungerade arbetsmarknad och ett bra pensionssystem. Om man ser 50 till 100 år framåt finns goda förutsättningar, med teknologiska utvecklingar och förskjutning av åldrande, så att vi kan vara aktiva på arbetsmarknaden längre.

Är det nu ekonomin vänder för Sverige?
– Det kan man säga med säkerhet. Nu har vi bättre koll på inflationen och rörliga räntor. Tack vare växelkursen och återhållna löner kan vi öka exporten. För Sverige är även klimatfrågan en fördel. När företagen ska börja betala för utsläppen kommer vi gynnas av den gröna omställningen. Vi har också ett gott entreprenörsklimat, med bolag som Klarna, Spotify, iZettle, och en positivt bidragande urbanisering.

Vad kan du ge för råd till unga människor som vill framtidssäkra sitt liv?
– Att utbilda sig, och det gäller alla. Man måste bygga kompetens som är framtidssäkrad. Sedan jobba, vara en medarbetare att behålla och utveckla. Spara mycket och tidigt. En av fördelarna är att vi i Sverige äger våra bostäder. Fastigheter med stigande levnadsstandard fortsätter att växa i värde och är en bra investering.

Vilka är dina bästa spartips?
– Har man höga bostadslån ska man amortera på dem. När bostadens värde sen stiger över lånen, är det viktigare att investera i aktiemarknaden och bygga upp sitt pensionssparande. I takt med att fler vill bo i städerna stiger bostäderna i värde, och i synnerhet på Östermalm.

På tal om Östermalm, vilken är din favoritgata?
– Linnégatan förstås, min gata. Vi köpte faktiskt lägenheten via Lagerlings. Här finns flera fina restauranger, man bor nära till alla typer av kommunikationer och kan promenera till torget. Dessutom ligger Djurgården på bekvämt avstånd, och närhet till flera kulturella institutioner som Dramaten, Operan och Nationalmuseum. Eller så tar man en voi över till Moderna Museet.

Din favorit bland serviceställen?
– Jag går alltid till Linnéatvätten vid korsningen Linnégatan och Jungfrugatan. Och till Badrumsbutiken på Karlavägen. Där kan man få hjälp av mycket kompetent personal med alla VVS-problem man någonsin har haft.

Vilken Östermalmsbutik besöker du oftast?
– Det är nog Saluhallen. Hittar alltid något gott att äta eller köpa med hem.

Var har du ätit din godaste måltid på Östermalm?
– Brasserie Bobonne på Storgatan. De har fantastiska sniglar och en väldigt god rådjurssadel.

Var äter du helst frukost?
– Jag tillhör den grupp som inte äter frukost. Men går gärna ner på Broms för en helgbrunch.

En väl bevarad Östermalmshemlighet fler borde känna till?
– Teatergrillen. Jag är glad att det sällan är fullt där men det är märkligt att krogen är så tom.

Text: Johanna Jansson
Foto: Albert Bonniers Förlag

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.