PÅ GÅNG

Det våras för glaskonsten

På Galleri Glas intill Östermalmstorg visar man nu den spännande konstnären Ulrika Barr.

För tio-femton år sedan talades det mycket om den svenska glasbruksdöden. Men inget ont som inte för något gott med sig – när bruken lades ner tvingades många glaskonstnärer hitta andra lösningar för att jobba med glaset, vilket skapade en intressant mångfald och framför allt en glaskonstboom.

Allt fler svenskar tilltalas av glaskonst vilket sannolikt beror på att det skapas bättre saker i dag. Galleri Glas på Nybrogatan 34 är en central plats för glaskonstscenen, där visas solo- och samlingsutställningar med svenska och internationella konstnärer.

Nu presenterar man Ulrika Barrs första soloutsällning “Harena”, där hon bjuder betraktaren på en resa genom en värld av skatter – från förnimmelser av havets botten till jordens segment, från stenar till kroppens inre.

Ulrika Barr använder sig av en unik teknik där hon kombinerar blåst glas med sandgjutning. Och i själva konstverken, som ibland liknar sten eller lava, utforskar hon samspelet mellan sandens grovhet och glasets lenhet.

Galleri Glas, 17 oktober – 14 november

Text: Hugo Rehnberg

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.