MAT & DRYCK

Alltid på jakt efter det rätta vinet

Som personal wineshopper hjälper Pontus Wennerberg sina kunder med vininköp.

Egentligen var det rockstjärna Pontus Wennerberg skulle bli och under slutet av 1980-talet turnerade han som trummis med bandet SurfTurf. Men han insåg snart att han trivdes bättre i kulisserna och drog i gång en framgångsrik karriär som låtskrivare, bland annat åt Backstreet Boys, men också till lokala artister som toppade listorna i Tyskland, Kanada, Australien och Japan.

Pontus har alltid varit vinintresserad och för drygt tio år sedan bestämde han sig för att satsa helhjärtat på sin passion. Numera arbetar han som ”personal wineshopper” på Vinoteket, vilket innebär att han hjälper sina kunder att hitta rätt vin.

"Sancerre och Chablis är säkra kort."

Uppdragen kan röra sig från att välja viner inför en större fest till att hjälpa någon bygga upp en vinkällare med lagringsviner eller leta fram en udda raritet. Men det kan också vara så enkelt som att hitta ett passande vin till kvällens middag. Främst väljer Pontus från Vinotekets omfattande sortiment med närmare 1 000 olika viner från ett 20-tal länder, men han kan även jaga speciella viner världen över.

– Jag hjälper ett par hundra kunder med vininköp. Det som skiljer mig från andra är att jag inte har någon lägre gräns för budgeten, jag tar mig tid för alla som vill ha hjälp med sitt vininköp.

En betydande del av Pontus kunder hör hemma på Östermalm.

– Stadsdelens vinpreferenser skiljer inte sig så mycket från resten av landet, men Sancerre och Chablis är alltid säkra kort.

Text: Oskar Hammarkrantz

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.