PÅ GÅNG

Ny konstupplevelse i vackra lokaler

Galleriet CFHILL har flyttat till större lokaler i Armémuseum och inviger med grupputställningen Gazing Bodies.

CFHILL välkomnar konstälskare till sitt nya hem i östra paviljongen i Armémuseum. Det nya utrymmet är 350 kvadratmeter stort, högt i tak och fylld med charm och historia. Den vackra välvda arkitekturen påminner lite om en gammal kyrka, och ger en unik inramning för den samtida konsten som CFHILL står för. Den egna ingången från gårdsplanen nås via Riddargatan och Artillerigatan.

För att fira invigningen presenteras grupputställningen Gazing Bodies, med en samling av verk från 22 konstnärer från olika delar av Europa. Bland annat Karin Mamma Andersson, Sarah Lucas och Marie-Louise Ekman. Utställningen beskrivs som en utforskning av kroppens gestaltning, med verk som sträcker sig från det igenkännbara till det oväntade, lite kusliga.

"Konstverken skildrar kroppen på olika sätt"

En av konstnärerna är Melanie Kitti, vars verk är målade på urkarvat gips och målade med fresco, en traditionell muralmålningsteknik där pigment appliceras direkt på vått kalkputs, och fungerar som en canvas.

– Jag rör mig mellan konst och måleri. Dessa verk ser jag som hybrider, de är både tavlor och skulpturer, säger Melanie Kitti.

Paloma Varga Weisz är konstnären bakom de stora bronsskulpturerna föreställande en mamma, pappa och ett barn. De började i liten skala och har sedan växt större och större.

– Dessa skulpturer visar mycket känslor, och hur de är placerade kan skapa helt olika uttryck och historier. Om de står vända mot eller bort ifrån varandra. Här har vi ställt dem så de tittar på varandra, berättar Michael Storåkers, medgrundare och styrelseordförande på CFHILL.

Utställningen ställer frågor om konstverks egna kraft och hur det möter betraktarens blick. Verken, som på olika sätt skildrar kroppen, uppmanar besökarna att reflektera över hur man som åskådare tolkar verken. En inbjudan till att stanna upp och betrakta konsten bortom den första tanken och känslan.

Arvida Byström är också en av konstnärerna som ställer ut. Hon har utgått från fotografier av sig själv och använt olika AI-verktyg.

– Jag har alltid dragits till det digitala. Dessa bilder är en del i ett större projekt där jag jobbar mycket med nakenhet, och utforskar möjligheterna och begränsningarna som finns med AI inom det området, säger Arvida.

Hon fortsätter.

– Det är lättast att utgå ifrån sig själv, då behöver jag inte motivera varför jag har valt just en specifik kropp eller person. Kroppen blir bara ett verktyg.

Michael Storåkers beskriver utställningen i de nya lokalerna som ett möte mellan den historiska arkitekturen och moderna konsten.

– Interiören i den östra paviljongen är både distinkt och subtil på samma gång, vilket ger konsten ett utrymme att ta plats på. Vi är otroligt spända på att få erbjuda publiken en så speciell konstupplevelse här på Östermalm.

Utställningen pågår fram till den 4 oktober. Riddargatan 13.

Öppningstider:
Tis–Fre 12-17
Lör 12-16
Mån & Sön Stängt

Text: Johanna Jansson
Installationsbilder: Magnus Mårding

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.