PÅ GÅNG

Japanska väsen tar plats på Etnografiska museet

Upptäck en förtrollande och mystisk utställning genom japansk folktro i höst.

På Etnografiska museet kan man nu se en spännande utställning om japanska mytologiska väsen, den första av sitt slag i Sverige. Figurerna, kända som Yokai, har länge varit en viktig del av japansk folktro och populärkultur. Yokai finns runtom oss och dyker upp när man minst anar det – för att ge varningar, uppmaningar eller svar till oförklarliga fenomen så som mystiska ljud och drömmar.

Andarna sägs kunna uppenbara sig i flera former, från djur till människor eller vardagliga föremål. Av de mest kända hittar vi Tanuki, en mårdhund som kan transformeras till nästan vad som helst, Kappa som lever i Japans floder och sjöar och Kitsune – kända för sina magiska förmågor.

Under utställningen får besökarna följa med på Yokais utveckling genom rullmålningar och träsnitt, till hur de lever vidare och porträtteras i dagens spelvärld och AI-genererade bilder. Utställningen knyter även an till nordiska väsen, där illustratören Johan Egerkrans jämför japanska väsen med svenska folktrofigurer, som Näcken.

– Vi vill ta med besökaren på en fascinerande resa från den traditionella Edo-perioden (mellan 1603 och 1868) till dagens moderna streetkultur i Japan, säger Världskulturmuseernas utställningsarkitekt Luis Morais.

I ett särskilt rum utforskas även japansk skräckkultur, så kallad J-Horror, med klipp från klassiska skräckfilmer och verk av manga-skaparen Junji Ito.

Utställningen pågår fram till hösten 2026. Djurgårdsbrunnsvägen 34.

Text: Johanna Jansson

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.