PÅ GÅNG

Passagen – ny smältdegel för mat och mode

Under hösten presenterar H&M sitt nya koncept i Birger Jarlspassagen – och Adam & Albin ligger bakom en spännande popup-krog.

Birger Jarlspassagen öppnades för första gången 1897, med mörka, dekorerade träpaneler och ett belyst glastak inspirerat av Burlington Arcade i London. Då fanns en konstsalong där August Strindberg ställde ut sina målningar, ett tittskåp där besökare kunde se naturprogram om Vesuvius utbrott och så småningom biografen Maxim där man visade Frankensteins monster.

På 1960-talet öppnade Gul & Blå sin första butik i den gamla biografen och revolutionerade Stockholms modescen. På senare år är har människor framför allt begett sig till passagen för att äta på Adam & Albins populära restaurang Misshumasshu.

Misshumasshu har stängt för renovering (öppnar igen 2025) och samtidigt har H&M öppnat popup-butiker och en tillfällig restaurang inne i Birger Jarls-passagen. Själva kallar de satsningen för en nytänkande hotspot för mode, musik, mat och kultur. Besökare kan förvänta sig innovativ design, vintagefavoriter och det allra bästa ur H&M.s höst- och vinterkollektion.

Krögarduon Adam & Albin ligger bakom popup-restaurangen, döpt till The Beet, där man bland annat kan njuta av tomattarte, gnocchi med kantareller och en tolkning av kanelbulle med vaniljglass.

Passa på att ta en genväg nästa gång du är i krokarna kring Birger Jarlsgatan och Smålandsgatan.

Text: Hugo Rehnberg

Bor du på Östermalm och funderar på att sälja din bostad?

Vi på Lagerlings förmedlar varje år fler Östermalmshem än någon annan mäklare. Lämna dina kontaktuppgifter så hör en av våra erfarna mäklare av sig till dig.